Vzdělávání v době platnosti nouzového stavu

Vážení rodiče, milí žáci, všechny Vás srdečně zdravíme.                                27. 3. 2020
 

Vážení rodiče,
úvodem bychom Vám chtěli za nás pedagogy poděkovat za spolupráci a nemalý a nelehký spolupodíl při vzdělávání Vašich dětí. Je to náročná situace, jak pro rodiny, tak pro pedagogy. Obdobně jako vy, řeší i pedagogové mnoho náročných úkolů doby – pamatovat na žáky a jejich školu, ale rovněž najít čas na vzdělávání svých dětí, resp. pečovat o své rodiče či prarodiče, zajistit chod domácnosti…

Vedení školy společně s pedagogy hledalo „jednotnou“ platformu. Taktéž jsme se velmi intenzivně zabývali stanovením rozumného rozsahu domácí přípravy pro zajištění odpovídajícího rozvoje žáků nejen v profilových předmětech.

Nesnadnost tohoto úkolu spočívá v různorodosti technologických možností v rodinách i u pedagogů. Zaznamenáváme řadu přání a nabídek ke spolupráci, stran možnosti audio-video kontaktu prostřednictvím PC nebo mobilu. Vnímáme však také mnoho rodičovských upozornění, že rodina má k dispozici počítačové vybavení, internetové připojení, ale o jedno zařízení se potřebují během dne vystřídat třeba dvě až tři děti a navíc maminka, která pracuje v režimu home office.

Nesnadné závěry z toho plynoucí. Veškerá zadávaná práce, pokyny bude předávána jednotně:

Pro třídy 1. stupně prostřednictvím Bakalářů, respektive týdenního plánu dle domluvy v jednotlivých třídách. Pokud bude pedagog zadávat práci, kde budou k dispozici i pracovní listy apod., bude uvedena informace, kde tyto materiály hledat – program Bakaláři (v  sekci dokumenty, nástěnka, domácí úkoly nebo skrze zprávy – pro položky Komens platí, jsou-li v nich nové informace, označí se jak rodičům, tak žákům červeně – pak stačí jen rozkliknout).

  • Není vyloučené, že učitelé zadají do vlastního týdenního plánu i nejrůznější webové odkazy, na kterých žáci objeví procvičovací úkoly, odborné texty apod.
  • Po oboustranné domluvě mezi vyučujícím a jeho žáky + jejich rodiči je možné nadstavbově využít nejrůznější audio-video komunikační programy. Ale to pouze nad rámec základních žákových prací-povinností. Spíše pro zpestření, vysvětlení… Kdo nemá, nemůže… – nic se neděje!

Pro žáky 2. stupně prostřednictvím programu Bakaláři (v  sekci dokumenty, nástěnka, domácí úkoly nebo skrze zprávy – pro položky Komens platí, jsou-li v nich nové informace, označí se jak rodičům, tak žákům červeně – pak stačí jen rozkliknout).

  • Po oboustranné domluvě mezi vyučujícím a jeho žáky + jejich rodiči je možné nadstavbově využít nejrůznější audio-video komunikační programy. Ale to pouze nad rámec základních žákových prací-povinností. Spíše pro zpestření, vysvětlení… Kdo nemá, nemůže… – nic se neděje!
  • Obdobně mohou žáci získávat od učitelů nejrůznější webové odkazy, na kterých žáci objeví procvičovací úkoly, odborné texty apod.

Nebojte se, společně to zvládneme!

Za sborovnu

Mgr. Josef Buchal, Mgr. Tomáš Novotný, Mgr. David Pařík

Kalendář akcí

Ukázka fléten

mateřská škola - třída Broučci

Dopolední akce třídy Broučci. Ukázka různých druhů fléten a hra na ně, předvede paní učitelka Marie Buchalová.

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.