Třetí oborový den

Ohrožené druhy zvířat v ZOO ČR

ZOO Liberec

Naše oborová skupina Ohrožené druhy zvířat v ZOO ČR se tentokrát vydala autobusem do Liberce. Cesta netrvala dlouho. Liberecká ZOO ale ušla dlouhou cestu – letos slaví neuvěřitelných 100 let! Nejvíce jsme se těšili na bílého tygra indického, i když nejvíc řval lev berberský. Nejspíš proto, že v divoké přírodě už vyhynul a přežívá díky záchranným programům zoologických zahrad. Počasí nám moc nepřálo, ale mohli jsme se ohřát v pavilonu tropů nebo pavilonu opů. V pátek jdeme se školou do ZOO v Praze, a to máme jako bonus. Poslední oborový den pak můžeme jet do ZOO v Plzni nebo zůstaneme ve škole a budeme zpracovávat naše témata. Uvidíme.

Zdeňka Rumlová

Netradiční sporty

Dne 26. března se naše oborová skupina „Netradiční sporty“ sešla před osmou hodinou ranní před školou a vydala se v rámci třetího oborového dne na lakros. Naše cesta z Ládví pokračovala na hlavní nádraží, odkud jsme jeli vlakem do městské části Praha-Radotín. V radotínské sokolovně se s námi setkaly dívky z lakrosového klubu, od kterých jsme se dozvěděli základní informace o zajímavém kanadském národním sportu lakros. Potom jsme přešli na vedlejší hřiště a naučili se základy lakrosu. Na konec setkání nás čekal i malý zápas. Unaveni a poučeni jsme se kolem oběda vrátili zpět do školy.

Mgr. Viktor Černohorský

Významná místa českých dějin

PAMÁTNÍK TEREZÍN

Dne 26. března 2019 proběhl třetí oborový den, v jehož rámci jsme se podívali do vojenské pevnosti Terezín.

Sraz byl v 8 hodin v budově školy. Poté jsme se vydali na autobusovou zastávku Na Štamberku, kde jsme nastoupili na autobus 103, který nás odvez na Ládví, odtud jsme pokračovali na nádraží Holešovice. Nastoupili jsme do linkového autobusu a jeli jsme do Terezína.

Když jsme dorazili do Terezína, vydali jsme se směrem k Malé pevnosti Terezín. Před bránou pevnosti jsme vyčkali, až páni učitelé vyřeší vstupenky. Následně se nás ujal průvodce a zamířili jsme do pevnosti na prohlídku. Nejprve jsme viděli první dvůr, na kterém se registrovali zajatci. Poté jsme zamířili na první vězeňský dvůr. Zde jsme mohli vidět cely, ve kterých byli zajatci vězněni. Pokud byl v období druhé světové války ze zajatců někdo Žid, měl daleko horší a nelidštější podmínky. Malá pevnost Terezín však nebyla koncentračním táborem, ale pouze věznicí pražského Gestapa. Z Terezína byli vězni posíláni vlakem dále do koncentračních táborů na východ, například do Osvětimi. Po zhlédnutí cel jsme viděli tzv. samotky. To byly malé cely, ve kterých byli uvězněni převážně političtí vězni. Od samotek to nebylo daleko ke sprchám, kterými jsme se dostali do místnosti, kde se muži holili. Poté jsme zamířili do lehce klaustrofobické části pevnosti. Byly to podzemní chodby, které vedly pod pevností. Některé odbočky také spojovaly Malou pevnost s městem Terezín (tzv. Velkou pevností). Ve Velké pevnosti bylo za druhé světové války zřízeno židovské ghetto, ve kterém se prostřídalo přes 140 tisíc Židů. Když jsme vylezli z chodby, zamířili jsme přes popraviště k muzeu, kde naši prohlídku ukončil pan průvodce.

Po zhlédnutí filmu v dobovém kině, jsme zakončili prohlídku Malé pevnosti. Poté jsme udělali společné foto a vydali jsme se k autobusové zastávce, z které nás odvezl autobus zpět na nádraží Holešovice, z něhož jsme se vydali metrem na Ládví a z Ládví autobusem do školy. Ve škole jsme šli na oběd, který ukončil třetí oborový den.

Teodor Procházka, IX.A

Tak trochu jiné umění

Na 3. oborový den jsme se s naší skupinou vydali 26. 3. 2019 do Českého muzea hudby. Exkurzi jsme zahájili srazem v 8.45 hodin před školou a společně jsme se MHD dopravili do ulice Karmelitské, kde se budova muzea nachází. Krátce po příchodu nás přivítala naše lektorka, se kterou jsme vystoupali na ochoz v prvním patře. Zde jsme se dozvěděli, že se jedná o bývalý kostel a následně četnické kasárny, které byly později přebudovány do dnešní podoby. Všichni účastníci dostali bublifuk a mohli pouštět bublinky z výšky dolů. Tato úvodní aktivita všechny bavila a díky ní jsme mohli pozorovat celý prostor v záplavě bublinek.J Poté jsme se vydali do místnosti, kde proběhl workshop Muzikoterapie. V úvodu jsme se dozvěděli o tom, jak muzikoterapie pomáhá lidem a každý měl možnost si vyzkoušet na velkém plastovém barelu, jaké zvuky dokážeme sami vytvořit. Zkoušeli jsme si intenzitu různých zvuků, pracovali s rytmem, dynamikou a také hlasitostí. Často jsme byli příjemně překvapeni, jak výtečně se nám dařila skupinová hudba. Poté jsme dostali k dispozici různé netradiční nástroje, které jsme si mohli vyzkoušet různými metodami pod vedením lektorky. Součástí workshopu byla také masáž a závěrečná meditace na zklidnění. Po ukončení společných aktivit jsme se v přízemí budovy nasvačili a vydali se opět MHD do školy, kde jsme byli včas na oběd.

 

 

Kalendář akcí