Čtvrtý oborový den - 20. 4. 2018

Tajemství hřbitovů - Malostranský hřbitov

Cílem čtvrtého oborového dne byla návštěva Malostranského hřbitova. Po cestě MHD jsme se ocitli na zastávce Bertramka. Zde je hřbitov situován. Na tomto místě jsem žákům sdělil základní informace o pohřebišti a vyzdvihl skutečnost, že se zde již přes 100 let nepohřbívá z důvodu umístění hřbitova v městské části. Původně totiž sloužil jako místo posledního odpočinku obětí morové epidemie.

V plánu bylo hledání významných osobností, které jsou na hřbitově pohřbeny. Mezi nejvýznamnější patří například architekti z období baroka – Dientzenhoferové. Žáci dostali jejich jmenný seznam a úkol jejich náhrobek vyhledat a pořídit fotografii, kterou později využijí ve své oborové práci.

Mgr. Jan Ficek

Významné firmy v Česku – Pilsner Urquell, a. s.

V pátek 20. dubna 2018 se konal poslední oborový den v letošním školním roce a skupina Významné firmy v Česku se vypravila do hlavního města piva, jak se také Plzni někdy říká, na exkurzi tamějšího pivovaru Pilsner Urqell.

Do Plzně jsme dorazili s předstihem, a tak jsme ještě před vlastní exkurzí zvládli na pivovarském náměstí práci s připravenými učebními listy. Řekli jsme si něco málo o pivě jako takovém, o historii pivovarnictví ve světě i u nás, o jeho významu pro hospodářství, přiblížili jsme si minulost i současnost pivovaru Pilsner Urquell a seznámili se se specifickými pivovarskými řemesly, jako jsou sládci, sladovníci a bednáři.

Poté jsme se již vypravili na prohlídku samotného pivovaru. V jejím průběhu jsme mohli vidět historické dokumenty vztahující se k založení pivovaru, nejdůležitější a nejzajímavější však byla možnost pozorovat proces výroby piva. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého, například jak byl v Plzni vyroben první ležák, jenž získal označení pils/pilsner a je dnes nejrozšířenějším druhem piva po celém světě, dále jak důležitá pro výrobu zlatavého moku je kvalitní voda, jak se zpracovává slad a jak málo je pro výrobu potřeba asi té nejznámější suroviny – chmele. Navštívili jsme moderní stáčírnu, varnu s původními měděnými i moderními nerezovými kotli, kde nám paní průvodkyně vysvětlila jedinečný způsob výroby značky Pilsner Urquell – třírmutový varní proces. Závěr prohlídky pivovaru představovala návštěva rozsáhlých historických sklepení.

Po prohlídce pivovaru jsme se přesunuli do centra města, kde se nachází Pivovarské muzeum umístěné v bývalém právovárečném středověkém domě. Zde nám pan průvodce vyložil historii výroby piva právě v těchto právovárečných domech ve středověku. Na videu jsme mohli sledovat práci bednářů - řemesla, které už takřka vymizelo. Viděli jsme různé nástroje a stroje, které se používali při výrobě piva v minulosti, mohli jsme nasát jedinečnou atmosféru hospody období 1. republiky, viděli jsme laboratoř a mnoho dalšího.

Cestou zpět k autobusu jsme se vyfotili před tzv. jubilejní branou, která je nejvýraznějším symbolem plzeňského pivovaru a ocitla se i v jeho znaku.

Závěrem chceme všechny žáky naší skupiny pochválit za chování během všech čtyř letošních výprav za poznáním a především deváťákům přejeme hodně sil na dokončení oborových prací.

Mgr. Tomáš Novotný

Botanická zahrada Troja

V pátek 20. dubna jsme se sešli před školou a odjeli autobusem k botanické zahradě. Nejprve jsme navštívili skleník  Fata Morgana, kde probíhala výstava exotických motýlů. Viděli jsme spoustu různobarevných motýlů, kteří ve skleníku volně poletovali mezi námi a občas na někoho dosedli. Pro žáky bylo velmi zajímavé držet tak velké motýly. Kromě modrokřídlých zástupců z rodu Morpho jsme viděli i největšího motýla Attacus alba.

 Po zajímavé prohlídce jsme navštívili exteriéry botanické zahrady, kde kvetlo plno květin a dřevin. Krásná byla japonská zahrada, kvetoucí třešně i šácholany a zbytek jarních kvetoucích cibulovin.

Bylo krásné slunečné počasí a všem se exkurze velmi líbila.

Za oborovou skupinu Příroda kolem nás Lenka Zrzavá a Jiří Zeman

Čs. odboj za 2.sv. války

Čtvrtý a tedy závěrečný den jsme zůstali ve škole. Cílem bylo upevnit si všechny tři předchozí oborové dny. Postupně jsme navštívili Panenské Břežany, místo atentátu, místo kde se atentátníci ukrývali, Kobyliskou střelnici a na konec i Ďáblický hřbitov.

Proto jsme poslední oborový den zůstali ve škole, abychom si promítli dva filmy, které se k atentátu vztahují. Nejprve nový britský film Anthropoid s mnoha českými herci a poté český film Atentát Jiřího Sequense z roku 1964.

Při projekci bylo vidět, že oba filmy zaujaly. Více asi nový britský film, ale i u české klasiky žáci velmi vnímali napínavé scény, zejména poslední boj parašutistů.

Po skončení bylo plno zajímavých dotazů, rozproudila se i diskuse. Nejvíce se diskutovalo samozřejmě o smyslu atentátu ve vztahu k pozdějším represím.

Na závěr chci popřát zejména osmákům a deváťákům kvalitní práci a úspěšnou obhajobu.

Mgr. Viktor Černohorský

Nejzajímavější místa ČR – Koněpruské jeskyně

Dne 20. 4. 2018 jsme se vydali na náš poslední, v pořadí 4. oborový den. Tentokrát  byly cílem Koněpruské jeskyně ležící nedaleko Berouna v Českém krasu. Ráno jsme se sešli opět před školou v 8 hodin a následně jsme se vydali na cestu směrem na hlavní nádraží, odkud jsme dojeli do Berouna, kde jsme přesedli na autobus, který nás dovezl až ke krásám Koněpruských jeskyň. Na místo jsme dorazili s velkým předstihem a čekali na prohlídku, která nám začala v 11 hodin. Na začátku prohlídky nás uvítal velmi ''vtipný'' pan průvodce a prohlídku se snažil udělat zajímavou i pro naše žáky. Prohlídka trvala něco málo přes hodinu, viděli jsme spoustu krásných krasových výzdob, mimo jiné stalaktit, stalagmit a stalagnát a také dominantu jeskyň - Koněpruské růžice, které se v jiné jeskyni ČR nenacházejí. V jeskyních jsme potkali mimo jiné i noční zvěř - netopýry, z nichž měly převážně dívky velký strach, avšak netopýři spali, tudíž byli opravdu neškodní. Zajímavostí byla také výstava, která se zde právě v období, kdy jsme navštívili jeskyně, nacházela. Prohlídku naštěstí všichni přežili ve zdraví a pokračovali jsme směrem domů, kde naše cesta končila na stanici metra Ládví.

Bc. Kamila Dunajová

Canada – 150: Velvyslanectví Kanady

Dne 20. dubna 2018 se naše skupinka sešla v půl deváté ráno před školou a vyrazili jsme na cestu do Bubenče na Velvyslanectví Kanady. Vystoupili jsme z autobusu na stanici Nemocnice Bubeneč a hned za rohem jsme uviděli nádhernou vilu, před kterou nám „mávala“ kanadská vlajka. Budova byla přísně střežena, aby se tam nedostal nikdo, kdo nemá. Každému tedy ochranka prohledala batůžek, poté jsme museli nadiktovat naše jména, jestli se shodují se seznamem. Vešli jsme do krásné místnosti, kde jsme si nejdříve povídali o našich oborových pracích, poté nám na televizi byla promítána prezentace o Kanadě. Paní byla Kanaďanka, takže na nás mluvila celou dobu anglicky. Někdo rozuměl více, někdo méně, ale nikdo jsme neměli větší problém. Dozvěděli jsme se zajímavé věci o Kanadě a poté vyrazili zpět do školy. Tento zážitek se nám všem určitě moc líbil.

Gabrielová Kristýna, VIII.A

Kalendář akcí

Ukázka fléten

mateřská škola - třída Broučci

Dopolední akce třídy Broučci. Ukázka různých druhů fléten a hra na ně, předvede paní učitelka Marie Buchalová.

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.