Zaznělo ve školním rozhlase 28. února 2022

Dobré ráno školo,

vážené kolegyně, ctění kolegové, milí žáci,

v minulém týdnu byl rozpoután nesmyslný, odsouzeníhodný bojový konflikt, který se dotkl celé společnosti. Česká republika agresi na Ukrajině jednoznačně odsoudila.

Jsme svědky velkého utrpení lidí. Je moc dobře a správné, že rozumní lidé jsou solidární a pomáhají si.

Děvčata a chlapci,

je nasnadě, že i vy o těchto hrůzných událostech přemýšlíte. Vězte, že máte možnost obrátit se na své učitele, pedagogy. Společně s Vašimi rodiči Vám budeme určitě nápomocni. Ve škole je příležitost pohovořit si ve vyučovacích hodinách o současné mezinárodní společenské situaci, odpovídat a hledat odpovědi na otázky, které Vás mohou zajímat či trápit. Popovídat si můžete, děvčata a chlapci i osobně, důvěrně.

Pamatujme, prosím, že současný konflikt je vyvolán z nejvyšších politických kruhů a neznamená a nevyjadřuje to, že ho schvalují všichni občané agresora. Pamatujme a podporujme naše zdravé společenství mezi všemi národy, mezi všemi lidmi – dospělými či dětmi. Pamatujme na lidskou slušnost a podporu mezi všemi, ať už to jsou Češi, Slováci, Ukrajinci, Rusové, Bělorusové či příslušníci dalších národů. Národnost nečiní člověka odpovědným za kroky, které realizuje státní režim země, odkud dotyčný pochází.

Rád bych touto cestou oslovil naše žáky, kteří pocházejí ze zasažených oblastí, budou-li oni či jejich příbuzní potřebovat pomoc, aby se obrátili na své učitele a s nimi na vedení školy. Škola buď pomůže nebo se pokusí pomoc zprostředkovat.

Kolegyně, kolegové, žáci,
buďme všímaví, zůstaňme solidární a pomáhejme potřebným.

Zdravý rozum musí zvítězit!

Děkuji za pozornost.

Mgr. Josef Buchal, ředitel školy

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.