Žáci 8. a 9. tříd na exkurzi v Londýně

V pátek 19. května 2023 po 12. hodině vyrazila výprava 55 žáků z osmých a devátých tříd v doprovodu pěti pedagogů, sympatické průvodkyně a dvou řidičů autobusu do Londýna. Cesta autobusem přes Německo a jeho 3 spolkové země (Sasko, Durynsko a Severní Porýní-Vestfálsko), Nizozemí a Belgii až do francouzského přístavu Calais byla hodně dlouhá.

V brzkých ranních hodinách jsme museli projít pasovou kontrolou imigračních úředníků, pas si nikdo ze žáků nezapomněl. Vše proběhlo v naprostém pořádku a relativně rychle. Na trajektu jsme ještě pospávali, ale Bílé útesy přístavního města Dover si nikdo nenechal ujít, i když bylo ráno na palubě ještě chladno a foukalo. Bylo už ale světlo a mohli jsme pořídit krásné fotky. Po zakotvení v přístavním městě Dover jsme společně pokračovali autobusem přes hodinu směr Londýn.

Do ještě studeného ranního Londýna jsme přijeli kolem osmé hodiny a naše první památka byl Tower of London, palác a pevnost Jeho Veličenstva, kde jsme si udělali své první fotky. Tower leží u řeky Temže, takže pár kroků  od pevnosti byl vidět Tower Bridge, kombinovaný visutý a zvedací most nad řekou Temží, po němž jsme se dostali na druhý břeh řeky a vesele pokračovali směrem k nejstaršímu londýnskému tržišti s potravinami zvanému Borough Market, kde byl náš první delší rozchod, abychom zde okusili zdejší gastronomické speciality. Po odpočinku a ochutnávce místních specialit jsme pokračovali  po nábřeží do čtvrti  Southwark k replice divadla Globe, kde byly uváděny hry W. Shakespeara. Na druhý břeh Temže jsme opět přešli po mostě, tentokrát po Millenium Bridge směrem k mohutné barokní katedrále sv. Pavla. Po odpočinku ve zdejším parku jsme pokračovali k monumentálnímu památníku Velkého požáru Londýna z roku 1666. Odtud jsme měli jasný cíl, Příčnou ulici, významné místo z oblíbeného Harryho Pottera. Dále se pěšky pokračovalo na náměstí Trafalgar Square, kde byl opět delší rozchod a pro některé z nás vytoužený odpočinek a posezení u kašny. Odtud to byl jen kousek pěšky do slavné čínské čtvrti Soho, zábavní čtvrti, kde se nachází spousta restaurací a klubů a dá se tu velmi dobře najíst za příznivé ceny. Odtud jsme již zcela znaveni hledali v pozdních odpoledních hodinách vchod do metra, abychom dojeli k Hyde Park, kde na nás již čekal náš autobus. Ještě hodinu cesty trvalo, než jsme dojeli do okrajové čtvrti Londýna, kde jsme všichni bydleli v rodinách. Tam nás čekala první delší konverzace v angličtině, večeře a vytoužená postel.

Druhý den ráno po snídani nás v Londýně čekala další prohlídka města a návštěva jednoho slavného muzea. Naše první zastávka bylo Přírodovědné muzeum, kde jsme více jak dvě hodiny nadšeně objevovali zdejší úžasné sbírky, expozice a exponáty. Kolem poledne jsme se po příjemném odpočinku a obědovém pikniku v Hyde Park rozdělili na 2 skupiny. Jedna část z nás, ta početnější, šla do filmového studia Harryho Pottera, kde strávila celé odpoledne. Druhá část navštívila Oxford Street, slavnou nákupní ulici. Poté se projela symbolem Londýna, červeným dvoupatrovým autobusem zvaným double decker. Cílem bylo slavné nádraží Kings Cross, odkud se dá jet i do Bradavic. Tam jsme tedy nejeli, ale vyfotili jsme si alespoň vozík zapuštěný do zdi a nakoupili suvenýry v obchůdku Harry Potter. V pozdních večerních hodinách jsme všichni znaveni a plni zážitků dorazili k našim hostitelským rodinám.

Poslední den v Londýně čekalo některé z nás to nejlepší. Vystoupili jsme u Londýnského oka, abychom z nábřeží dobře viděli budovy parlamentu s Big Benem. Pak jsme pokračovali přes most blíže k Westminster Abbey, kde probíhají korunovace, královské svatby nebo pohřby. Dále naše cesta vedla k Buckinghamskému paláci. Viděli jsme stráž britského krále v červených uniformách a s jejich typickými vysokými černými čepicemi. Pak jsme procházeli podél královských budov a pěšky došli na Trafalgar Square. Příjemnou procházkou jsme kolem poledne skončili tam, kde jsme ráno začali - u Londýnského oka. Třicetiminutová jízda byla opravdu zážitek, viděli jsme Londýn z výšky a udělali spousty fotek. Odtud jsme se přesunuli k nedalekému molu, kde byla objednána výletní loď, která nás provezla po kalné řece Temži celým centrem Londýna až ke slavnému Greenwich. Toto místo jsme si nemohli nechat ujít, je nazýváno východní „vstupní branou“ do Londýna. Zde jsme se všichni těšili, až se obkročmo postavíme nad nultý poledník Prime Meridian, který tímto místem prochází a podle kterého se nastavují hodiny po celém světě. Toto bylo naše poslední návštěvní místo v Londýně. Ale ještě nás všechny čekala zážitková jízda opět červeným dvoupatrovým autobusem zvaným double decker. Po půlhodině jízdy jsme se dostali do moderní části Londýna, kde je zdejší atrakcí lanovka, která vede ve výšce 55 metrů nad řekou Temží a nabízí unikátní výhledy od Greenwiche až po Olympijský park, kolem kterého jsme projížděli a v jehož nedaleké blízkosti jsme si před odjezdem ještě nakoupili anglické pochutiny ve zdejším Tescu. Kolem 18. hodiny odpolední nás čekal na parkovišti autobus, kde nám páni řidiči nachystali teplé párky s čerstvým chlebem a hořčicí k večeři. Posilněni párky jsme se nachystali na dlouhou cestu domů.

Na trajektu jsme už jen pospávali a kolem půlnoci dorazili do francouzského Calais. Po  opětovném nastoupení z trajektu do našeho autobusu a několikahodinovém tvrdém spánku jsme se probudili v ranních hodinách až v Německu. Od cestovní kanceláře jsme dostali obědový balíček, vodu a sladké pečivo. Cesta domů utekla rychle, před školu jsme dorazili v úterý  23. 5. 2023 kolem 15.45 hodin. Rodiče už netrpělivě čekali.

Hostitelské rodiny byly s našimi dětmi moc spokojené. My učitelé jsme byli taktéž naprosto spokojeni. Takže žáci osmých a devátých tříd, zanechali jste v rodinách opravdu dobrý dojem a jsme na vás pyšní!

Simona Sedlářová

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.