Vzpomínka na májové dny roku 1945

V pátek 3. května 2019 se u školní lípy shromáždili žáci a zaměstnanci ďáblické školy, aby společně vzpomněli na události, které se odehrály před 74 lety v prvních květnových dnech roku 1945, ve dnech, které přinesly konec druhé světové války v Evropě. Naši školu u této příležitosti navštívil pan plukovník v. z. Ing. Jaroslav Kalivoda, který ke shromáždění velmi dojemně promluvil a za svůj proslov obdržel z rukou druháků květinu.

Shromáždění bylo v duchu tradice zahájeno nástupem státní, ďáblické a evropské vlajky na tóny husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci. Čestné místo na pódiu patřilo historickým vlajkám symbolizujícím čtyři vítězné mocnosti druhé světové války. Pan ředitel pozdravil všechny přítomné, následně jsme mohli vyslechnout dvě významné písně, Kaťušu a Roll out the Barrel, jež si zpívali spojenečtí vojáci bojující na východní nebo západní frontě.

Účastníci byli také seznámeni se základními historickými událostmi, jež vedly k druhé světové válce, jakož i s průběhem tohoto nejničivějšího konfliktu v lidských dějinách, s jeho obětmi, něco málo se dozvěděli o některých hrdinech z řad Čechoslováků a o důsledcích války pro Evropu.

Slavnost uzavřela historická hymna nazpívaná československými letci ve Velké Británii a následně i evropská hymna, neboť si letos v květnu rovněž připomínáme 15. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Na závěr zástupci Školní žákovské rady odnesli květinu k ďáblickému pomníku obětem první a druhé světové války.

 

Mgr. Tomáš Novotný, zástupce ředitele

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.

Kavárna pro rodiče

Mateřská škola - žlutá budova přízemí

Odborné setkání pro rodiče předškolních dětí. Téma: zdravé svačiny pro předškoláky a malé školáky. Přednese Pavlína Matysová Dis., nutriční terapeut.