Výprava za poznáním třídy 5.A

Na letošní výpravu za poznáním se třída 5. A vydala do Orlických hor od 19. 5. do 25. 5. 2024. K přepravě jsme zvolili vlak a pro závěrečný kratší úsek autobus. Ubytovali jsme se v chatkách v areálu horské chaty Radost v Plasnicích nedaleko střediska Deštné v krásné přírodě u lesa. Přímo v areálu majitelé chovají koně, kozy a slepice. Prostě škola v přírodě.

Týden byl naplněn poznáváním přírody, historie a množstvím dalších zážitků, někdy dobrodružných až strašidelných. Co všechno jsme během pobytu zažili:

  • Pěšky jsme našlapali více jak 30 km při poznávání Orlických hor.
  • Prošli jsme hlavní hřeben s nejvyšší horou. Naše trasa vedla od Masarykovy chaty (pod Šerlichem) na Velkou Deštnou ve výšce 1115 m. n. m., kde je i rozhledna, na kterou jsme také vystoupili. Z vrcholu jsme došli do Deštného, kde jsme si prohlédli přírodní památku Kačenčina zahrádka.
  • Navštívili jsme Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném. Viděli jsme zajímavé exponáty a dověděli se mnoho informací – například to, že v Deštném bývala sklárna. Z Plasnic do muzea a zpět jsme šli pěšky a cestou na pastvině viděli početné stádo krásných koní.
  • Navštívili jsme středověký skanzen v Uhřínově (VILLA  NOVA). Seznámili jsme se se životem našich předků ve 13. - 14. století. Vyzkoušeli jsme si některé činnosti, například ruční mletí obilí a tkaní látky. Viděli jsme několik domů ve vesničce, kde jsme si upekli placky z namleté mouky.
  • Pěšky jsme se vydali k vesnicím Sedloňov a Polom, abychom si prohlédli pěchotní srub Jaroslav. Srub byl součástí opevnění hraničního pásma budovaného asi v letech 1936 – 1938. Z dálky jsme viděli i několik malých bunkrů zvaných „řopíky.“
  • Hráli jsme etapovou hru Harry Potter a kámen mudrců. V jednotlivých etapách jsme vyzkoušeli různé aktivity, např. chůzi se zavázanýma očima (nástupiště 9 a 3/4), výrobu čarodějnického koštěte, „létání“ na koštěti, hledání a zneškodnění Trolla, noční hledání jednorožce a cestu pro kámen mudrců podle mapy. Zahájení a ukončení proběhlo v „salaši“, kterou jsme si vhodně vyzdobili. Za úspěšné splnění úkolů jsme dostali diplom, knihu a hlavně „kámen mudrců“.
  • To však ještě není všechno. Nechyběly tradiční „tábornické“ aktivity, např. stezka odvahy. Stezka byla dlouhá a po skončení jsme si ještě v přírodě při měsíčku poslechli skladbu Malá noční hudba od Mozarta.
  • Proběhl i táborák se zpěvem písní, které jsme se naučili v hudební výchově. U ohně nás navštívila princezna Kačenka se svými družkami a Rampušákem. Pokud to nevíte, tak Kačenka je vládkyní Orlických hor a Rampušák spoluvládce.
  • Volné chvíle využívali žáci k hraní badmintonu, přehazované nebo skákání na trampolíně.

Atmosféra byla skvělá a vyvrcholila tradiční závěrečnou diskotékou. Počasí nám přálo, většinou se na nás usmívalo sluníčko a večer měsíček (ve čtvrtek byl úplněk). Domů si žáci odvezli mnoho nových vědomostí a pěkných společných zážitků.

Zdeněk Rajtr, Vlasta Poláčková, Martin Seifert, organizátoři výjezdu

 

Kalendář akcí