Výprava 5.A za historií Prahy

Ve čtvrtek 19. 10. 2023 se třída 5.A vydala do centra Prahy. Cesta byla zaměřena na dvě témata:

a) Památky Prahy – o nich se právě učíme ve vlastivědě.

b) Po stopách státnosti ČR – abychom si přímo na  místech připomněli historické události spojené s naší státností a viděli sídla nejvyšších státních orgánů.

Každý žák zpracoval stručné informace o určené památce nebo státní instituci. Referáty jsme si přečetli ve třídě před výpravou.

Vlastní cesta začala u Obecního domu, kde jsme si připomněli vyhlášení samostatné Československé republiky 28. 10. 1918. U Stavovského divadla jsme si připomněli, že zde v r. 1834 poprvé zazněla píseň Kde domov můj, naše hymna. Z Karlova mostu jsme alespoň z dálky viděli sídlo prezidenta (Hrad) a sídlo Úřadu vlády ČR (Strakovu akademii). Naše cesta pokračovala na Malou Stranu do Sněmovní ulice, kde jsme se zastavili u sídla Poslanecké sněmovny. Poslední zastávkou byl Valdštejnský palác, sídlo Senátu. Nádvořím paláce jsme prošli do krásné Valdštejnské zahrady.  V průběhu celé cesty Prahou jsme se zastavili u dalších památek, např. Karlovy univerzity, orloje, chrámu sv. Mikuláše. Žáci vyplňovali dva pracovní listy na uvedená témata, do kterých zaznamenali svoje poznatky.

Při návštěvě památek a zajímavých míst historických událostí tak dějiny žákům „ožívají“.

Mgr. Zdeněk Rajtr, třídní učitel 5. A

Mgr. Iryna Farbanets, asistentka pedagoga

 

Kalendář akcí

Výuka plavání

Lagoon Letňany

Výuka plavání - třída Koťata. 

Výlet parníkem po Vltavě

Praha

Dopolední akce třídy Slůňata. Výletní projížďka parníkem po Vltavě.

Návštěva Hvězdárny Ďáblice

Hvězdárna Ďáblice

Akce třídy Motýlci. Prohlídka hvězdárny, promítání pohádky "Odkud svítí sluníčko".