Výprava 5.A za historií Prahy

Ve čtvrtek 19. 10. 2023 se třída 5.A vydala do centra Prahy. Cesta byla zaměřena na dvě témata:

a) Památky Prahy – o nich se právě učíme ve vlastivědě.

b) Po stopách státnosti ČR – abychom si přímo na  místech připomněli historické události spojené s naší státností a viděli sídla nejvyšších státních orgánů.

Každý žák zpracoval stručné informace o určené památce nebo státní instituci. Referáty jsme si přečetli ve třídě před výpravou.

Vlastní cesta začala u Obecního domu, kde jsme si připomněli vyhlášení samostatné Československé republiky 28. 10. 1918. U Stavovského divadla jsme si připomněli, že zde v r. 1834 poprvé zazněla píseň Kde domov můj, naše hymna. Z Karlova mostu jsme alespoň z dálky viděli sídlo prezidenta (Hrad) a sídlo Úřadu vlády ČR (Strakovu akademii). Naše cesta pokračovala na Malou Stranu do Sněmovní ulice, kde jsme se zastavili u sídla Poslanecké sněmovny. Poslední zastávkou byl Valdštejnský palác, sídlo Senátu. Nádvořím paláce jsme prošli do krásné Valdštejnské zahrady.  V průběhu celé cesty Prahou jsme se zastavili u dalších památek, např. Karlovy univerzity, orloje, chrámu sv. Mikuláše. Žáci vyplňovali dva pracovní listy na uvedená témata, do kterých zaznamenali svoje poznatky.

Při návštěvě památek a zajímavých míst historických událostí tak dějiny žákům „ožívají“.

Mgr. Zdeněk Rajtr, třídní učitel 5. A

Mgr. Iryna Farbanets, asistentka pedagoga

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.