Vlastivědná exkurze na Pražský hrad a Malou Stranu – 4.A

V úterý 11. 6. jsme společně vyrazili na Pražský hrad a do jeho okolí.

Cestou tramvají jsme projížděli Novým Městem, které nechal postavit král Karel IV.  Když jsme byli na Karlově náměstí, paní učitelka nás upozornila, že je to největší náměstí v Praze. Projížděli jsme kolem Národního divadla, projeli jsme Malostranským náměstím a stoupali kolem letohrádku královny Anny až na Prašný most, kde jsme vystoupili.

Se spoustou turistů jsme šli po Prašném mostě, z kterého jsme viděli dole Jelení příkop. Prošli jsme branou, kde stála hradní stráž, a došli jsme na druhé nádvoří Hradu.

Obdivovali jsme chrám sv. Víta, o kterém jsme se učili, že byl postavený v gotickém slohu, a ve kterém jsou pochovaní naši čeští králové. Když jsme stáli přímo pod ním a dívali se vzhůru do oblohy na obláčky, měli jsme pocit, že na nás chrám padá.

Prošli jsme kolem Starého královského paláce na třetí nádvoří, kde jsme si prohlédli basiliku sv. Jiří. Dostali jsme hlad a žízeň, tak jsme se najedli, a někteří si šli koupit do obchodu nějaké suvenýry.

Potom jsme vyrazili ke Zlaté uličce. Dovnitř jsme nemohli, protože bychom museli koupit vstupenky na celý okruh na Hradě. Paní nám poradila, ať přijedeme příště po 17:00, to je vstup zdarma.

Prošli jsme zpět všemi nádvořími, podívali jsme se, kde sídlí pan prezident, a na prvním nádvoří jsme pozorovali hradní stráž. Kluky zaujala hlavně puška, kterou vojáci drželi.

Moc se nám líbila vyhlídka na Prahu a dohadovali jsme se, co všechno vidíme. Docela jsme se i trefili s Vyšehradem, Žižkovskou věží, kopcem Vítkovem, Petřínskou rozhlednou, Národním divadlem a Karlovým mostem s Mosteckou věží.

Dále nás čekala procházka Nerudovou ulicí na Malé Straně. Paní učitelka nám vysvětlila význam názvu ulice, podle slavného spisovatele Jana Nerudy, který se zde narodil a žil v domě U Dvou slunců. Všímali jsme si domovních štítů a s paní asistentkou jsme jich cestou dolů napočítali 17. Na Malé Straně je jich určitě víc, ale my už jsme se těšili na trdelník.

Nakonec jsme přešli Karlův most, připomenuli si pamětihodnosti a slavné budovy z předešlé vycházky a jeli jsme zpět ke škole.

Dnešní dopoledne jsme si všichni užili a moc se nám v historickém centru Prahy líbilo.

Žáci 4.A, Mgr. Lenka Tejkalová a Václava Kodytková

 

Kalendář akcí