Uspořádání tříd základní školy pro školní rok 2018/2019

Záměr uspořádání tříd ZŠ pro nový školní rok se vyvíjel od letošního dubna, kdy se uskutečnil zápis do 1. tříd a současně proběhly rozhovory se všemi pedagogy, na kterých jsme se radili, jak nejlépe zorganizovat třídy.

Z objektivních důvodů (daných mj. školskou legislativou) se toto uspořádání v průběhu pěti měsíců značně vyvíjelo. Je častým jevem ve školách, že rodiče přihlásí své děti do více zařízení. Poté, co jsou děti přijaty, neoznámí ostatním školám obratem své konečné rozhodnutí, kam nastoupí, což znepřehledňuje školám situaci při sestavování patřičného počtu třídních celků, a navíc z toho plyne pro školy i značné personální ohrožení.

V srpnu 2018 jsem rozhodl, že pro nový školní rok budeme mít po dvou prvních třídách (namísto původně zamýšlených tří). Šesté třídy budou rovněž dvě (i zde jsme původně plánovali zachovat tři třídy, ale s ohledem na dodatečná přijetí na střední školy některých žáků pátého ročníku a odložení nového financování českého školství ze strany MŠMT jsme provedli redukci).

Žáci prvního ročníku byli přerozděleni opět ve spolupráci s pedagogy MŠ. Žáky šestého ročníku rozdělili jejich třídní učitelé z pátého ročníku.

Z výše uvedených důvodů konstatuji, že není v silách školy oznamovat definitivní uspořádání tříd před prázdninami a do budoucna se k němu škola určitě nebude zavazovat. Řada nejrůznějších spekulací totiž nevnáší do již tak složitého úkolu příznivé světlo.

Třídy jsme koncipovali coby pracovně vyrovnané. Jsme přesvědčeni, že pro naše žáky budou dobrou základnou pro jejich výchovně-vzdělávací proces.

Spoléhám na porozumění.

S pozdravem

Mgr. Josef Buchal, ředitel školy

Kalendář akcí

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.