Se školní družinou na zámek

Ve středu 19. 6. 2019 prvňáčci vyjeli spolu s přihlášenými žáky ostatních oddělení na závěrečný družinový výlet na barokní zámek Loučeň.

Protože jsme přiijeli na místo včas, ještě před vlastní prohlídkou zámku, stačili jsme si projít buxusové bludiště před samoobslužnou restaurací Vtipná kaše, světelný labyrint na zámeckém nádvoří i travnatý labyrint poblíž kašny.

Komentovanou prohlídku jsme absolvovali ve dvou skupinách. Prošli jsme si veškeré dostupné prostory nádherného zámku a dozvěděli se zajímavosti ze života knížete Alexandra Thurn-Taxis a jeho vzdělané ženy princezny Marie Hohenlohe, která se nikdy nenaučila česky, ač prý mluvila plynně německy, francouzsky a italsky.

Každý z kostýmovaných průvodců své skupině ukázal, kromě zajímavého výkladu i něco málo navíc. Průvodce z první skupiny dětem prozradil kde je místo se vzácnými brouky roháči a průvodce druhé skupiny nám během prohlídky, v koncertním salonku, zahrál na klavír, za kterým svého času sedával i Bedřich Smetana, nejznámější úsek ze symfonické básně Vltava.

Po prohlídce jsme se vrátili zase zpátky do reality a čekala nás chvilka mezi suvenýry, kde si děti podle kapesného a potřeby zakoupily nějaké drobnosti nebo sladkosti.

Na závěr jsme se ještě rychle rozprchli do vysokého tisového bludiště a dětského lanového centra.

Do autobusu jsme nastupovali se zvedajícím se větrem, ale nezmokli jsme.

A pokud budete chtít zjistit jaký je rozdíl mezi bludištěm a labyrintem vydejte se do zámeckého parku Loučeň. Doporučujeme.

 

Markéta Skalová

vychovatelka 1. tříd

Kalendář akcí

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.

Den Země

zahrada MŠ

Den Země proběhne v zahradě mateřské školy. Hry, soutěže, divadelní představení pro děti.