První den ve školce

První den ve školce

Je prvního září 2022 a ke školce míří rodiče s dětmi. Někteří prckové jdou zvesela, protože už jsou mazáci a vědí, co je čeká. Dokonce prý nemohly ani dospat, jak už se těšily. A pak jsou děti, které čeká něco úplně nového. Mají se poprvé odtrhnout od máminy sukně a prožít několik hodin ve společnosti cizích lidí. V malých hlavičkách se jim honí milion otázek. Jaké to tam bude? Proč tam musím jít? A kde bude máma? Proč s ní nemůžu být? Od strachu z neznámého jim možná trochu pomáhají veselé balonky a obrázky, které je vítají hned u branky. No, třeba to nebude tak špatné. Všichni se usmívají, hladí mně po vláskách a navíc je tu tolik hraček…

Samozřejmě, chce to čas a trpělivý, laskavý přístup a během pár dnů půjdou i tihle malí nováčkové do školky s úsměvem. Teď jsou ale tady první den a zatím nevědí, co si o tom všem mají myslet. Některé z nich pláčou a drží se mamky nebo taťky jak klíšťata. A jiní zase působí, jako by do školky chodily už od narození. Okamžitě se rozběhnou k hračkám a hlasitě a radostně popisují, co všechno vidí. Tady je toho tolik a to si můžu se vším hrát?

A zatímco se děti seznamují jak spolu tak i s paními učitelkami, rodiče sedí u stolků nebo postávají okolo v herně a s obavami sledují své ratolesti. Přece jen je to další krok i pro ně samotné. Lze ale vypozorovat, že napětí v očích mají hlavně maminky. Někteří tatínci totiž vypadají, že by si to s dětmi nejraději vyměnili. S velkým soustředěním se snaží složit skládanku nebo na koberci postavit hrad.

Zkrátka a dobře-čas vyměřený pro první den v mateřské škole uběhl všem jako voda a nové děti odcházejí s rodiči domů. Všichni jsou plní zážitků. Rodiče se uklidnili, že „to půjde“ a děti snad poznaly, že není třeba se ničeho bát. Že v té naší školce jsme všichni pro ně a že je to vlastně bezvadný dětský svět.

 

Za ďáblickou školu Šárka Hrdličková, učitelka MŠ

Kalendář akcí

Výuka plavání

Lagoon Letňany

Výuka plavání - třída Koťata. 

Výlet parníkem po Vltavě

Praha

Dopolední akce třídy Slůňata. Výletní projížďka parníkem po Vltavě.

Návštěva Hvězdárny Ďáblice

Hvězdárna Ďáblice

Akce třídy Motýlci. Prohlídka hvězdárny, promítání pohádky "Odkud svítí sluníčko".