Projekt EDISON v ďáblické škole

Dovolte mi, abych se s vámi podělila o dojmy z návštěvy studentů z Projektu EDISON na naší škole. Už v neděli večer přijelo 6 dívek a 2 chlapci do rodin nebo na ubytovnu, aby hned v pondělí ráno přišli do školy. Mile je překvapily vyvěšené vlajky a uvítání od vedení školy. Hned se jich ujali průvodci z řad našich žáků, kteří se jim po celou dobu věnovali. Přivedli je do tříd a po hodině si pro ně zase přišli. Studenti si pochvalovali jejich angličtinu.

V každé třídě, kterou jednotliví studenti navštívili, mluvili o své zemi, zvycích nebo jídle. Velký dík učitelům, kteří je měli ve svých hodinách. Přes počáteční ostych na straně našich žáků se rozproudila i konverzace. A za nic se nemusí stydět ani žáci nižších ročníků – krásně zvládli mluvit o sobě – co se jim líbí a co mají rádi nebo co umí. A když došla slova, zpívali jsme nebo jsme hráli hry. A nezpívali jsme jen s Birte z Německa, která sama krásně zpívá a hraje na kytaru, ale zazpívali jsme i Aashně z Indie, a to včetně paní asistentky ve 3.A. Krásně jako vždy zazpívala i Denisa z 5.C a Eliška z té samé třídy zahrála na klavír. Aashna nám za to napsala naše jména v jazyce hindi na tabuli.

Arina z Ruska nás naučila hned několik her a děti s ní také kreslily matrjošky. Anson z Hong Kongu byl vůbec poprvé v zoo a děti ze 4.A mu ještě v pátek přinesly ukázat školního králíka a Rozárie svého hada Jindřišku. Překvapila i Luíza z Brazílie, která dětem skoro bezchybně přeříkala tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček. Od Kelana z Kanady jsme se dozvěděli i něco o Číně, kde žil do svých šesti let. A Solmi z Jižní Koreje teď může za ním do Montrealu, protože žije v Torontu, a to je tak pět hodin vlakem. Shradda vyprávěla o USA a děti si pak zkoušely sestavit mapu ze všech 50 států.

Studenti byli i u našich nejmenších ve školce a setkali se tam i s druháky. Bylo fajn, že zrovna v tomto týdnu probíhala první Ekologická módní přehlídka a tuto show jsme si spolu se studenty všichni hezky užili. A v pátek to překvapení v tělocvičně, kdy 8.B uspořádala oslavu pro pana učitele Černohorského – paráda!

Myslím, že se program většině dětem líbil a opravdu jim tento týden hodně dal. Studenti byli také velmi spokojení. Líbilo se jim nejen moderní prostředí, ale především atmosféra ve škole, která byla úžasná. Chválili děti za jejich angličtinu a pana učitele Besska za to, jak o ně po celou dobu pečoval. A při loučení došlo leckdy i na slzy. Některé děti přinesly i drobné dárky nebo nakreslily obrázek a napsaly i pár anglických vět na rozloučenou. A těch fotek, co si pořídily!

Velký dík všem, kdo přispěli k dobrému jménu naší školy, a děkuji rodinám, které studenty ubytovaly.

Příští rok bychom to chtěli zopakovat!

Zdeňka Rumlová

Kalendář akcí

Pizzerie - Motýlci

Pizzerie Krakov

Návštěva pizzerie, výroba pizzy. Návrat do MŠ na oběd.

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.