Připomenutí státního svátku 17. listopad 1939 a 1989

17. listopad slavíme jako připomenutí českých dějin spojených se studenty českých vysokých škol. Zároveň si připomínáme Mezinárodní den studenstva.  Naše škola se při oslavě sešla u naší památné školní lípy. Byli jsme tam my děti, učitelé, pan ředitel Josef Buchal, pan zástupce Tomáš Novotný a pan zástupce David Pařík. Přišel nás navštívit i pan starosta Martin Tumpach.

Líbilo se nám, že vystoupili také naši dva spolužáci. Ota Vlnas a Matyáš Jandouš z VIII.B. Vysvětlili nám, jak v listopadu 1939 po studentských demonstracích při pohřbu studenta Jana Opletala bylo rozhodnuto, že všechny vysoké školy na území protektorátu Čech a Moravy budou uzavřeny.

17. listopad byl také prohlášen v roce 1941 za Mezinárodní den studenstva. Památný je také 17. listopad roku 1989, kdy studentské setkání k uctění památky Jana Opletala přerostlo v demonstraci proti tehdejšímu režimu, ke které se připojili i další občané a stalo se bojem za svobodu a demokracii.

Paní učitelka Zdenka Rumlová, která byla přímou účastnicí demonstrací, nám pověděla o střetu demonstrantů s Veřejnou bezpečností, o zatýkání a vyslýchání demonstrantů. Vlna odporu proti tehdejšímu režimu ale nebyla zlomena. Na Václavském náměstí se sešly davy lidí, aby ukázaly svou touhu po svobodě a demokracii. Lidé symbolicky cinkali klíči, zapalovali svíčky, zpívali československou hymnu.

Pan ředitel Josef Buchal nám znovu připomněl význam a smysl sametové revoluce. Líbilo se nám, jak zdůraznil význam každého z nás  jak svou  úctou k práci učitelů, nás samotných, spolužáků, všech zaměstnanců ukazujeme  svůj postoj a vztah k demokracii, k pěkným lidským vztahům, ke svobodě. Pan starosta Tumpach nás pozdravil, zdůraznil, že nemáme jenom vzpomínat na památný 17. listopad roku 1939, 1989, připomínat si Mezinárodní den studenstva, ale vidět v této oslavě i výzvu pro budoucnost a vážit si a radovat se z nabyté svobody. Pustili nám československou státní hymnu, symbolicky jsme také cinkali klíči, mávali vlaječkami zapalovali svíčky a dávali je k památné školní lípě.

Oslava mezinárodního dne studenstva a Dne boje za svobodu a demokracii se nám líbila, dokonce deštivé počasí zmizelo a vykouklo na nás slunce.

Žáci VI.B pod vedením Mgr. Vlasty Štekrové, vyučující českého jazyka

 

Kalendář akcí

Výchovný koncert KD Ládví

KD Ládví

Výchovný koncert pro předškolní děti ze tříd Motýlci, Tuleni, Ptáčci a Slůňata v KD Ládví. Příchod dětí do mateřské školy do 8 hodin.

Výuka plavání

Lagoon Letňany

Výuka plavání - třída Koťata. 

Návštěva Hvězdárny Ďáblice

Hvězdárna Ďáblice

Akce třídy Motýlci. Prohlídka hvězdárny, promítání pohádky "Odkud svítí sluníčko".