Přehlídka recitátorů Ďáblické vajíčko 2018

„Jazyk poezie je čarovný a sdělí více významů, než mají slova sama.“ Fudžiwara no Kintó

Dne 22. února 2018 se v učebně  3.A  konalo školní kolo přehlídky recitátorů Ďáblické vajíčko. Účast byla velká, vždyť své umění představilo 36 malých recitátorů, kteří byli rozděleni do pěti kategorií: 0. kategorie (1. ročník), 1. kategorie (2. a 3. ročník), 2. kategorie (4. a 5. ročník), 3. kategorie (6. a 7. ročník) a nakonec 4. kategorie (8. a 9. ročník).

Odpoledním programem provázela paní učitelka Olga Koudelková, jíž se podařilo ve spolupráci s publikem vytvořit recitátorům velmi příjemnou, přátelskou a pozitivní atmosféru. Vystupující přišli podpořit někteří spolužáci a učitelé, mezi nimi i pan ředitel. Program rovněž navštívili zástupci redakce školního časopisu ĎaZ pod vedením paní učitelky Lenky Zrzavé.

Všichni recitátoři publikum i odbornou porotu svým vystoupením potěšili. Mnozí žáci překvapili výběrem náročných básní, uměleckým projevem, někteří i pobavili humornými texty. Členové poroty tak neměli svou úlohu vůbec jednoduchou. Na tomto místě je potřeba zdůraznit, že smyslem přehlídek recitátorů, mezi něž Ďáblické vajíčko patří, je posluchače především obohatit o umělecký a estetický zážitek z krásy poezie, potěšit duši kouzlem slova… Neexistují tedy vítězové a poražení. Vystupující jsou proto hodnoceni ve třech pásmech – zeleném, žlutém a červeném. V pátek 23. 2. 2018 během slavnostního vyhlášení ve školní knihovně obdržel každý recitátor diplom a čokoládové vajíčko příslušné barvy.

Z každé postupové kategorie (1. – 4.) byli vybráni jeden až dva zástupci, kteří budou reprezentovat naší školu na Pražském poetickém setkání v březnu tohoto roku.

Závěrem děkuji všem kolegyním a kolegům, kteří se na přípravě a realizaci Ďáblického vajíčka podíleli, jmenovitě především členům poroty Olze Koudelkové, Vladimíře Nepomucké, Jitce Kuvinkové, Marku Sichrovskému a Tereze Pandadisové.

Mezi nejlepšími recitátory se umístili tito žáci:
1. Třídy
Šimon Hruška,  I.B
Johanka Novotná,  I.B
2. – 3. Třídy
Karolína Kulhánková,  II.B
Eliška Königsmarková, III.A  – postupující
Filip Šmrha, III.B – postupující
4. – 5. třídy:
Antonín Blahník, V.A
Sophie Pischnothová a Lucie Rambousková, IV.B
Veronika Brožová, V.A – postupující
Daniel Krauz, V.A – postupující
6. – 7. třídy:
Kateřina Přibáňová, VII.B – postupující
8. – 9. Třídy
Lucie Szabö,  VIII.B – postupující
Sára Kratochvílová, IX. tř. – postupující

Za odbornou porotu Tomáš Novotný, zástupce ředitele školy pro program

Kalendář akcí