Oslavy 100 let republiky ve Fakultní ďáblické škole

Kulaté 100. výročí vzniku samostatného Československa si letos připomínala celá republika a v ďáblické škole jsme navázali na naši tradici, vznik ČSR jsme si připomněli (nejen) u národního symbolu - u školní lípy.

Škola byla slavnostně vyzdobena, celý týden předcházející 28. říjnu připravovaly paní kuchařky ve školní jídelně menu inspirované dobovými prvorepublikovými recepty, a když oslavy ve čtvrtek 25. října 2018 vrcholily slavnostním shromážděním žáků a zaměstnanců na rynku před školní budovou, přišli někteří žáci i kolegové v dobovém oblečení.

Shromáždění bylo tradičně zahájeno nástupem státní a obecní vlajky na tóny husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci. Ředitel školy Mgr. Bc. Josef Buchal v krátkém úvodním proslovu vyzdvihl význam státního svátku, historické souvislosti připomněl Mgr. Tomáš Novotný.

Vrcholem programu byl poslech ukázek autentické korespondence dvou mladých lidí, do jejichž života zasáhly události první světové války, jež bezprostředně předcházela vzniku samostatného státu Čechů a Slováků. Tyto ukázky průvodním slovem velmi citlivě doplnila paní vychovatelka Markéta Skalová.

Následně zazněla píseň Jiřího Voskovce a Jana Wericha Když jsem kytici vázala v podání žáků VIII.B Kateřiny Přibáňové (zpěv) a Jakuba Petráška (kytarový doprovod).  V průběhu skladby odnesly dvě členky Školní žákovské rady květinu k nedalekému památníku věnovanému ďáblickým obětem obou světových válek.

Slavnostního shromáždění ukončily tóny československé státní hymny.

 

Mgr. Tomáš Novotný

Kalendář akcí

Zoo Praha - třída Koťata

Zoo Praha

Celodenní výlet třídy Koťata do Zoo Praha spojený s výukovým programem. Doprava MHD, vstupné 50 Kč/dítě + výukový program 800Kč.

Fotografování v MŠ

mateřská škola

Fotografování dětí v MŠ. Příchod dětí do 8 hodin.  Cena - jednotlivci 350,-/sada; třídní fotka 50,-