Noc s Andersenem 2019

Noc z 29. 3. na 30. 3. 2019 strávili žáci třídy III.A ve škole v rámci mezinárodního projektu Noc s Andersenem.  Akce je pořádána na památku spisovatele Hanse Christiana Andersena (narodil se 2. 4. 1805)  a má napomáhat ke zvýšení zájmu dětí o četbu.  Co prožily děti za 18 hodin strávených ve škole?  Po příchodu si připravily lehátka a spací pytle. Úvodní část programu byla věnována informacím o spisovateli.  Po znělce a společném zpěvu písně Pohádky  položila Laura několik otázek přímo  panu Andersenovi.  Zazněly dva příspěvky o spisovatelích E. Petiškovi a O. Sekorovi od  Veroniky a Štěpána. Byly  také vyhodnoceny nejlepší práce žáků. Ve slohu psali vlastní pohádky a  zpracovali je ve formě knížky. Ve výtvarné výchově malovali obálky knih z nakladatelství Albatros. Albatros totiž v tomto roce slaví 70. výročí od svého vzniku.

Po večeři děti  navštívily hvězdárnu.  Zhlédly film o vesmíru a dalekohledem pozorovaly hvězdy, například v souhvězdí  Orion.  Na skále u hvězdárny  nečekaně zažily hudební chvilku, když jim Adam zahrál na flétnu. Po návratu do školy vyslechly  před spaním pohádku Ošklivé káčátko od Andersena a usínaly při písničkách s kytarou.

Ráno vstávali všichni brzy a podívali se na dvě kreslené pohádky – Císařovy nové šaty a Křesadlo. Při snídani  ochutnali dort, neboť jeden žák slavil narozeniny. Následně tři žáci povídali ostatním o knihách, které přečetli. Také si poslechli  jeden příběh o Křemílkovi a Vochomůrkovi, aby  mohli vymalovat pařezovou chaloupku.  Došlo i na tanec. Kromě diskotékových tanců si většina zatančila tanečky předváděné na vánoční besídce – jeden na píseň Malé kotě, dále makarénu a letkis. Chlapci si pod vedením Matěje vyzkoušeli, jak se natáčí animovaný film. Na závěr opět zazněla znělka a účastníci si společně  zazpívali píseň Pohádky.  Zbývalo balení a úklid.  Domů si každý odnášel pamětní kartičku, pohlednici a zážitky.

Mgr. Zdeněk Rajtr, třídní učitel III.A
Mgr. Iryna Farbanets, Lenka Vyhnálková, asistentky pedagoga

 

Kalendář akcí

Výuka plavání

Lagoon Letňany

Výuka plavání - třída Koťata. 

Výlet parníkem po Vltavě

Praha

Dopolední akce třídy Slůňata. Výletní projížďka parníkem po Vltavě.

Návštěva Hvězdárny Ďáblice

Hvězdárna Ďáblice

Akce třídy Motýlci. Prohlídka hvězdárny, promítání pohádky "Odkud svítí sluníčko".