Noc s Andersenem 2019

Noc z 29. 3. na 30. 3. 2019 strávili žáci třídy III.A ve škole v rámci mezinárodního projektu Noc s Andersenem.  Akce je pořádána na památku spisovatele Hanse Christiana Andersena (narodil se 2. 4. 1805)  a má napomáhat ke zvýšení zájmu dětí o četbu.  Co prožily děti za 18 hodin strávených ve škole?  Po příchodu si připravily lehátka a spací pytle. Úvodní část programu byla věnována informacím o spisovateli.  Po znělce a společném zpěvu písně Pohádky  položila Laura několik otázek přímo  panu Andersenovi.  Zazněly dva příspěvky o spisovatelích E. Petiškovi a O. Sekorovi od  Veroniky a Štěpána. Byly  také vyhodnoceny nejlepší práce žáků. Ve slohu psali vlastní pohádky a  zpracovali je ve formě knížky. Ve výtvarné výchově malovali obálky knih z nakladatelství Albatros. Albatros totiž v tomto roce slaví 70. výročí od svého vzniku.

Po večeři děti  navštívily hvězdárnu.  Zhlédly film o vesmíru a dalekohledem pozorovaly hvězdy, například v souhvězdí  Orion.  Na skále u hvězdárny  nečekaně zažily hudební chvilku, když jim Adam zahrál na flétnu. Po návratu do školy vyslechly  před spaním pohádku Ošklivé káčátko od Andersena a usínaly při písničkách s kytarou.

Ráno vstávali všichni brzy a podívali se na dvě kreslené pohádky – Císařovy nové šaty a Křesadlo. Při snídani  ochutnali dort, neboť jeden žák slavil narozeniny. Následně tři žáci povídali ostatním o knihách, které přečetli. Také si poslechli  jeden příběh o Křemílkovi a Vochomůrkovi, aby  mohli vymalovat pařezovou chaloupku.  Došlo i na tanec. Kromě diskotékových tanců si většina zatančila tanečky předváděné na vánoční besídce – jeden na píseň Malé kotě, dále makarénu a letkis. Chlapci si pod vedením Matěje vyzkoušeli, jak se natáčí animovaný film. Na závěr opět zazněla znělka a účastníci si společně  zazpívali píseň Pohádky.  Zbývalo balení a úklid.  Domů si každý odnášel pamětní kartičku, pohlednici a zážitky.

Mgr. Zdeněk Rajtr, třídní učitel III.A
Mgr. Iryna Farbanets, Lenka Vyhnálková, asistentky pedagoga

 

Kalendář akcí

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.