Každou chvílí se to začne líhnout!

Se středním rodem podstatných jmen Češi mívají potíže, dělají zbytečné chyby. Většina dětí zná vzor kuře. Mnoho dětí také ví, že slovo dítě se skloňuje podle vzoru kuře. Některé děti dokonce vědí, že děti (v množném čísle) se skloňují podle vzoru kosti. Kuřecí kosti asi také leckteré dítko někdy ohlodávalo. Co už ale zdaleka každé dítě nezná, jsou kuřata jako taková. To se brzy změní, neboť se nám ve škole mají začít líhnout kuřátka! Všimněte si, že když jsme použili zdrobnělinu, tak se nám změnil také vzor, podle nějž skloňujeme. Aby se vám zkrátila dlouhá chvíle při čekání na líhnutí kuřat, připravili jsme vám drobné cvičení na kuřecí téma.

 

1. Z textu výše si vypište všechna podstatná jména rodu středního a u každého určete vzor!

2. Níže doplňte chybějící písmena!

Děvčata se šl_ podívat na naše vejce, kter_ máme bezpečně uložen_ v líhni u recepce školy. Těšil_ se, že již uvidí nějak_ vylíhnut_ kuřata. Všechn_ kuřata zatím prodléval_ pod skořápkam_. Jedno se ale už začal_ pozvolna líhnout.

3. Napište všechny tvary (jednotného i množného čísla) slov vejce, téma, datum, líhnutí a ptáče!   

 

Bc. Mates Friedman, vyučující českého jazyka

Kalendář akcí

Autodráha v MŠ

mateřská škola

Ve středu dopoledne budeme mít v mateřské škole postavenou autodráhu. Děti si mohou zajezdit a zazávodit. Vystřídají se všechny třídy.  

Jarní Akademie MŠ

Sál Obecního domu MČ Ďáblice

Srdečně zveme rodiče na vystoupení dětí z MŠ. 

Celodenní výlet Mirakulum

Mirakulum Milovice

Celodenní výlet tříd Ptáčci a Slůňata. Dopolední a odpolední svačiny s sebou, oběd je zajištěn na místě. Vstupné do parku je 299/osobu, cena za dopravu bude rozpočítána podle počtu zúčastněných dětí.