Každou chvílí se to začne líhnout!

Se středním rodem podstatných jmen Češi mívají potíže, dělají zbytečné chyby. Většina dětí zná vzor kuře. Mnoho dětí také ví, že slovo dítě se skloňuje podle vzoru kuře. Některé děti dokonce vědí, že děti (v množném čísle) se skloňují podle vzoru kosti. Kuřecí kosti asi také leckteré dítko někdy ohlodávalo. Co už ale zdaleka každé dítě nezná, jsou kuřata jako taková. To se brzy změní, neboť se nám ve škole mají začít líhnout kuřátka! Všimněte si, že když jsme použili zdrobnělinu, tak se nám změnil také vzor, podle nějž skloňujeme. Aby se vám zkrátila dlouhá chvíle při čekání na líhnutí kuřat, připravili jsme vám drobné cvičení na kuřecí téma.

 

1. Z textu výše si vypište všechna podstatná jména rodu středního a u každého určete vzor!

2. Níže doplňte chybějící písmena!

Děvčata se šl_ podívat na naše vejce, kter_ máme bezpečně uložen_ v líhni u recepce školy. Těšil_ se, že již uvidí nějak_ vylíhnut_ kuřata. Všechn_ kuřata zatím prodléval_ pod skořápkam_. Jedno se ale už začal_ pozvolna líhnout.

3. Napište všechny tvary (jednotného i množného čísla) slov vejce, téma, datum, líhnutí a ptáče!   

 

Bc. Mates Friedman, vyučující českého jazyka

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.

Kavárna pro rodiče

Mateřská škola - žlutá budova přízemí

Odborné setkání pro rodiče předškolních dětí. Téma: zdravé svačiny pro předškoláky a malé školáky. Přednese Pavlína Matysová Dis., nutriční terapeut.

Interaktivní představení

mateřská škola

Interaktivní představení v mateřské škole Ze života včel.