Informace pro rodiče předškolních dětí

Autor: Věra Dusová

Provoz mateřské školy bude obnoven 12. 4. 2021 pouze pro děti, které mají povinné předškolní vzdělávání, a děti, jejichž zákonní zástupci jsou:

  • zdravotničtí pracovníci poskytovatelů zdravotních služeb,
  • pedagogickými pracovníky, kteří zajišťují prezenční vzdělávání v mateřské škole, základní škole, školní družině, školním klubu, v oborech vzdělání Praktická škola jednoletá nebo Praktická škola dvouletá, nebo
  • pedagogickými pracovníky školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy,
  • zaměstnanci bezpečnostních sborů,
  • příslušníci ozbrojených sil,
  • zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví,
  • zaměstnanci uvedení v § 115 odst. 1 a další zaměstnanci v sociálních službách podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů,
  • zaměstnanci Úřadu práce České republiky,
  • zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení a okresních správ sociálního zabezpečení,
  • zaměstnanci Finanční správy České republiky.

Příslušnost k vybraným profesím zákonný zástupce doloží škole potvrzením zaměstnavatele.

Povinné testování dětí i zaměstnanců bude probíhat 2x týdně jednoduchými antigenními testy - krátký výtěr v přední části nosu s výsledkem za 15 minut.

Kdo se netestuje:

  • Testování se neprovádí u dětí, které doloží negativní výsledek RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo negativní výsledek POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 provedený na odběrovém místě, který není starší 48 hod., a pokud tyto osoby nemají příznaky onemocnění COVID-19.
  • Testování se neprovádí u dětí, které prodělaly onemocnění COVID-19 a zároveň neuplynulo více než 90 dnů od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem. Tato skutečnost musí být prokazatelně doložena. Pokud nebude doloženo, tak se dítě účastní testování dle harmonogramu školy.
  • Testování se neprovádí u dětí, které mají vystavený certifikát Ministerstva zdravotnictví ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku (dále jen „SPC“) uplynulo nejméně 14 dní, nebo od aplikace první dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dní.

 

Pokud dítě nesplňuje tyto podmínky a neúčastní se testování v mateřské škole, nemůže být přítomno ve škole. Zůstává doma, nepřítomnost má omluvenou.

Odkaz na video testu https://www.youtube.com/watch?v=Ls0nrA-Oe20

Průběh testování a chodu mateřské školy:

Do mateřské školy bude vstup pouze brankami z ulice Kučerové. Branka z ulice Květnová bude uzamčena. V mateřské škole budou vytvořeny skupiny s maximálním počtem 15 dětí. Děti v mateřské škole nejsou povinny nosit ochranný prostředek k zakrytí úst a nosu. Doprovázející osoba se v prostorách školy pohybuje vždy v respirátoru, a to pouze po nezbytně nutnou dobu. Dítě, které vykazuje příznaky infekce dýchacích cest, které by mohly odpovídat známým příznakům COVID-19 (zvýšená tělesná teplota, kašel, náhlá ztráta chuti a čichu, jiný příznak akutní infekce dýchacích cest), nesmí do školy vstoupit.

Všechny děti se budou testovat 2x týdně vždy v pondělí a ve středu po příchodu do mateřské školy v červené budově v přízemí ve třídě Berušky. Testování dětí budou provádět jejich zákonní zástupci za přítomnosti zaměstnanců mateřské školy, kteří ochotně vše vysvětlí a pomohou. Vyhodnocení výsledku testu trvá 15 minut, proto počítejte s dostatečně velkou časovou rezervou. Výsledky testů budou na místě zaznamenávány pověřenou osobou (zaměstnanec MŠ). Při negativním testu obdržíte potvrzení, které předáte třídní učitelce při příchodu do třídy. V případě absence dítěte, proběhne testování v první den jeho přítomnosti v MŠ.

Abychom vše zvládli, je třeba přicházet v pondělí a ve středu (v den testování) do mateřské školy maximálně do 8:00 hodin. Děti musí být ve třídě nejpozději v 8:25 hodin.

Žádáme zákonné zástupce, aby dodržovali v prostorách mateřské školy odstupy dva metry a minimalizovali velké shromažďování osob.

Každé dítě by mělo mít k dispozici chirurgickou roušku nebo respirátor, a to pro případ, že by se v kolektivu či u zaměstnanců školy objevilo v průběhu dne blíže nespecifikované onemocnění s příznaky COVID. Prosíme rodiče, aby děti také vybavili podepsanou lahvičkou na pití.

Před vstupem do budovy bude k dispozici dezinfekce na ruce. Děti si po příchodu do třídy důkladně umyjí ruce. V případě, že dítě bude mít v průběhu dne zdravotní problém, bude neprodleně izolováno od ostatních dětí a rodič bude telefonicky vyzván k jeho okamžitému vyzvednutí.

Aktivity v mateřské škole budou organizovány tak, aby děti větší část dne trávily venku. Ve třídě budeme zajišťovat časté větrání. Ve všech prostorách mateřské školy bude prováděna pravidelná a důkladná dezinfekce povrchů a každodenní ozónování.

Věra Dusová

zástupkyně ředitele pro PV

 

Mgr. Josef Buchal

ředitel školy

Kalendář akcí

Ukázka fléten

mateřská škola - třída Broučci

Dopolední akce třídy Broučci. Ukázka různých druhů fléten a hra na ně, předvede paní učitelka Marie Buchalová.

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.