Historická exkurze 8.A a 8.B - bitva u Hradce Králové 1866

Dne 28. května 2019 navštívili žáci 8.A a 8.B se svými učiteli pláně nedaleko Hradce Králové, kde roku 1866 svedla vojska rakouského císaře Františka Josefa I. podporovaná saskou armádou s armádami pruského krále Viléma I. rozhodující bitvu tzv. prusko-rakouské války. V autobuse jsme zhlédli video věnované událostem onoho osudového léta. Přímo v centru bývalého bojiště jsme navštívili muzeum, kde nás svým výkladem zaujali páni průvodci, kteří představili obě bojující strany a nad diorámatem bitvy vysvětlili strategii generálních štábů, osudová rozhodnutí významných politiků a velitelů, jež přivedla k Hradci Králové statisíce mužů. Dozvěděli jsme se, o jak zásadní střetnutí před více než 150 lety šlo, jednalo se o druhou největší bitvu 19. století v Evropě, která významně ovlivnila politickou mapu Evropy až do první světové války a ve svých důsledcích také vedla ke změně postoje mnoha Čechů k vládě Habsburků u nás.

V muzeu jsme dále mohli obdivovat krásu výstroje a lesk výzbroje obou armád. Viděli jsme uniformu hulánů, dělo rakouské armády, pušky pruských i rakouských infanteristů, které jsme si mohli i vyzkoušet - potěžkat, nabít, zamířit a dokonce i vystřelit. Někomu to šlo lépe, někdo se docela zapotil. V neposlední řadě jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí ze života vojáků. Mnohé žáky zaujaly fragmenty ostatků vojáků, které byly nalezeny na místě bojiště.

Počasí nám bohužel příliš nepřálo, nemohli jsme tak vystoupat na rozhlednu, z níž bychom měli výhled na celé bojiště. Přesto jsme ale navštívili několik působivých míst. Vyfotili jsme se u pomníku baterie mrtvých se sochou Austrie připomínající hrdinství a oběti rakouských dělostřelců, dále jsme navštívili pozůstatky dělostřeleckých zákopů, z nichž bylo ostřelováno místo nejkrvavějších bojů, nechvalně proslulý les Svíb, vydali jsme se také k ossariu a někteří z nás i na pruský hřbitov, kde byly po bitvě vykopány šachtové hroby.

Obrovské množství památníků rozesetých po širém okolí není možné v rámci krátké jednodenní exkurze navštívit. Ty, které jsme ale viděli, jsou výmluvným mementem bolesti a utrpení, jež s sebou válka roku 1866 do Čech přinesla.

Mgr. Tomáš Novotný, zástupce ředitele

 

Kalendář akcí

Ukázka fléten

mateřská škola - třída Broučci

Dopolední akce třídy Broučci. Ukázka různých druhů fléten a hra na ně, předvede paní učitelka Marie Buchalová.

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.