Exkurze 3. tříd v Hornickém muzeu Příbram

Je úterý 2. dubna 2019 a čtvrt hodinu před začátkem vyučování  se zaplňuje prostranství před ďáblickou školou nedočkavými dětmi ze třetího ročníku, většina z nich zpovídá svou paní učitelku nebo  pana učitele. Jsou zvědavé co je dnes čeká. V batůžku mají kromě svačiny i povinnou výbavu. Pro dnešek baterku-čelovku. Přesně v 8 hodin ke škole přijíždí autobus s minibusem, a tak děti mohou společně se svými pedagogy vyrazit vstříc dobrodružství. A kam? No přece do Příbrami, do největšího hornického muzea České republiky. 

Cílem jejich návštěvy je důl Anna a důl Vojtěch. Po příjezdu se dětí ujímají sympatické paní lektorky  Pavla Trantinová a Veronika Machačová. Doprovází je i geolog pan Kníže. Každá třída tak má svého průvodce. Po krátkém úvodu se z dětí stávají horníci. V cáchovně nafasují ochranné přílby a svítilny. První skupinka sfárá důlním výtahem do 25 m hluboké šachty dolu Anna, kde si prohlédne komory vodních kol. Druhá skupinka projede důlním vláčkem 260 m dlouhou Prokopskou štolu a třetí skupinka zamíří do útrob vodní štoly v dole Vojtěch.

V průběhu exkurze si skupinky postupně prohlédnou všechny tři okruhy a zažijí spousty nevšedních zážitků. Nejenže se svezou výše zmíněným důlním vláčkem k ústí jámy Prokop z roku 1832, nejhlubší šachtě ve střední Evropě (1600 m), ale na vlastní oči spatří ve štole spícího netopýra, geology provádějící průzkum, kořeny stromů ale i  permoníky. Vyslechnou si poutavé vyprávění o práci a životě horníků. Prohlédnou si hornické nářadí jako je mlátek, želízko a sbíječka, ale také si metrem změří šířku štoly nebo se seznámí s rudami, které se na Příbramsku těžily (stříbro, olovo, antimon, zinek a uran).

Tři hodinky pod zemí utekly jako voda ve vodní štole a výprava třeťáků společně s pedagogy míří zpět do Ďáblic obohacena zážitky, nově nabytými vědomostmi a suvenýry v podobě galenitů a sfaleritů, které jim budou připomínat tento nevšední zážitek.

Bc. Andrea Pischnothová

 

 

Kalendář akcí

Výuka plavání

Lagoon Letňany

Výuka plavání - třída Koťata. 

Výlet parníkem po Vltavě

Praha

Dopolední akce třídy Slůňata. Výletní projížďka parníkem po Vltavě.

Návštěva Hvězdárny Ďáblice

Hvězdárna Ďáblice

Akce třídy Motýlci. Prohlídka hvězdárny, promítání pohádky "Odkud svítí sluníčko".