Druhý oborový den

Významná místa českých dějin

Dne 19. října 2018 se konal druhý oborový den, v jehož rámci se členové skupiny Významná místa českých dějin vydali na exkurzi do Sezimova Ústí, kde jsme navštívili vilu Edvarda a Hany Benešových.  

Předtím jsme se ale sešli ve škole, kde jsme si s žáky 8. a 9. tříd ujasnili témata jejich oborových prací. Poté jsme se již věnovali tématu druhého oborového dne – prohlédli jsme si fotoalbum s autentickými fotografiemi ze života prvních dvou československých prezidentů a jejich blízkých, zhlédli jsme dvě videa věnovaná historii vily v Sezimově Ústí a následovala krátká diskuze o některých klíčových okamžicích v politickém životě Edvarda Beneše.

Pak jsme se už vydali do Sezimova Ústí. Společně s paní průvodkyní jsme se prošli rozlehlou zahradou obklopující vilu a dozvěděli se řadu zajímavostí. Zahrada bývala velkou chloubou manželů Benešových a snad každou návštěvu vily začali její procházkou. Následně jsme se rozdělili do dvou skupin, mladší žáci si prohlíželi interiér vily a starší žáci zpracovávali pracovní listy. Poté se role prohodily. Během prohlídky jsme mohli obdivovat účelně, ale zároveň elegantně a noblesně zařízené interiéry. Mohli jsme spatřit oblíbené křeslo E. Beneše, tzv. ušáka, zajímavě řešenou knihovnu, jakož i prezidentovo úmrtní lože a mnoho dalšího. Vila nás zaujala i svým zevnějškem. Působí, jako by sem byla přenesena z jižní Francie (velká okna, pískově žlutá hladká omítka, salla terrena, zelené okenice, galerie, nízké střechy,…), a přesto je do krajiny zasazena velmi citlivě a její ráz nikterak nenarušuje.

Rovněž jsme se zastavili u vyvýšeného místa zvaného Kazatelna, odkud prý v 15. století promlouval během svého působení v jižních Čechách Mistr Jan Hus. Zde se nechal po své smrti pochovat E. Beneš a o mnoho let později i jeho žena.

V infocentru jsme viděli řadu dobových předmětů s tematikou života ve vile a první republiky, zhlédli jsme i několik videosekvencí věnovaných událostem spjatých s životem 2. československého prezidenta a na závěr jsme si pročetli učební listy.

Myslím, že se druhý oborový den vydařil, žáci si mohli odnést spoustu nových informací a v neposlední řadě přispěl k tomu, aby si naši žáci uvědomili, že o dějinách je potřeba uvažovat komplexně a v mnoha souvislostech. A to zejména ještě předtím, než přijmeme za svůj nějaký názor, případně než budeme kohokoliv a cokoliv hodnotit, soudit.

Mgr. Tomáš Novotný

Netradiční sportovní hry

Dne 19. října se uskutečnil 2. oborový den a naše oborová skupina se vydala na softbalové hřiště. Ráno v 9:45 hodin jsme měli sraz před školou a odtud jsme se vydali na softbalové hřiště Jourds. Jakmile jsme dorazili na místo, ujal se nás hlavní trenér pan Ondřej Stroner. V první polovině oborového dne jsme si vysvětlovali pravidla hry, známé týmy, největší úspěchy, výstroj atd. V druhé polovině jsme se přesunuli na hřiště, kde se k nám přidali dva hráči Jourds a vyzkoušeli jsme si základy hry (např. nahrávky, odpálení a chytání míčků). Nakonec oborového dne jsme si zahráli zápas v softbale.

Karolína Wiesnerová, IX.A

ZOO Ústí nad Labem, kterou založil Heinrich Lumpe v roce 1908.

Naše letošní druhá výprava za ohroženými druhy zvířat v ZOO ČR nás zavedla do Ústí nad Labem. ZOO se nám líbila. Je blízko Labe a ve svahu. Hned u vchodu nás přivítali tuleni a díky naučným panelům jsme zjistili, kteří jsou nejohroženější. ZOO chová hodně druhů zvířat – rosomáky, levharty, irbise nebo jeleny bělohubé. A připravují se prostory pro tučňáky brýlové. Je tu hodně dětských hřišť a prolézaček a modely zvířat, dokonce i kostry dinosaurů!

Víte co je to projekt Tarsius? Je zaměřen na výzkum a ochranu ohroženého primáta nártouna filipínského – Tarsius syrichta.

Zdravý životní styl

Druhý oborový den jsme měli sraz v osm hodin ve třídě 8.A. Po shromáždění všech dětí z naší oborové skupiny jsme měli prezentaci o tom, co je to zdravý životní styl. V prezentaci jsme se dozvěděli, že do zdravého životního stylu patří nejen zdravé a pravidelné stravovaní, ale také například sport, potřeba spánku aj. Prezentace trvala přibližně hodinu. Po ukončení prezentace jsme se začali balit a odebrali jsme se do šatny. Poté jsme se vydali na autobusovou zastávku. Autobusem jsme jeli na Ládví a dalším autobusem do Bohnic. Pokračovali jsme pěšky až k našemu cíli, což byla posilovna Fitfuture. Tam jsme měli jednu hodinu kruhového tréninku. Jako první jsme se převlékli do sportovního oblečení a přezuli jsme si boty. Když jsme vešli do tělocvičny, už se tam připravovalo vše potřebné na kruhový trénink. Měli jsme dva trenéry, kteří  nás nejprve seznámili s jednotlivými cviky z kruhového tréninku. Bylo tam, myslím, celkem deset cviků, například skákání přes švihadlo, boxování na místě, nebo kliky. Po našem tréninku jsme si udělali ještě pár koleček kolem tělocvičny. Když skončil trénink, šli jsme se opět převléknout. Pak už jsme jeli zpátky do školy. Ve škole jsme šli na oběd a tím končil náš druhý oborový den. Celý oborový den se mi moc líbil. Hrozně moc mě bavil kruhový trénink, ráda bych si to někdy zase zopakovala.

Natálie Domdjoni, VI.B

Kalendář akcí

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.