Den lesů v Ďáblickém háji

18. září se žáci 3. – 5. tříd učili v Ďáblickém háji. Zajímavé vyučování pro ně připravili zaměstnanci Lesů hl. m. Prahy, ale i jejich zvířecí pomocníci a kamarádi.

Na šesti stanovištích jsme se dozvěděli o práci v lese od semenáčku po těžbu dřeva a o péči    o lesní zvěř.

Na prvním stanovišti nás čekalo první velké překvapení - živá klisnička Bobule, která přibližuje dřevo ve špatně přístupném terénu. Nám se moc líbila a my jí asi také, laškovala s námi. Dozvěděli jsme se, že je slezský norik a už víme, co je hot a co je čehý.

Stanoviště dřevorubec nás seznámilo s bezpečnostním oblečením od bot po helmu. Práce s pilou i s traktorem byla skvělá, ale i cena traktoru, která nás udivila - 2 000 000 Kč.

Myslivost – zde jsme dostali otázku: „Jaký je rozdíl mezi lesníkem a myslivcem?“ Teď už víme.  Těch otázek bylo více, nejvíc nás zaujal Herbert, výr ušatý a živý, pravda on si nás moc nevšímal.

Zajímavé bylo i stanoviště, kde jsme pozorovali různé škůdce lesů. Viděli jsme jejich larvy. Zde jsme rozpoznávali různá semena lesních stromů. Ale hlavně jsme zde přispěli k malému zalesnění Ďáblického háje.  Museli jsme vyhloubit jamku, zasadit malou lipku, zahrnout zeminou a pak opatrně udusat. Určitě se na ně přijdeme podívat a opět zalijeme.

Co se dá změřit u stromu: výška, obvod -  to jsme si vyzkoušeli různými pomůckami, staršími i moderními. Jen s přístrojem na měření průměru (nebozezem) jsme byli seznámeni.

Závěrem děkujeme za organizaci takového vyučování všem, kteří k tomu přispěli.

________________________________________________________

Vybráno ze slohových prací žáků 5.B a 5.C

Jana Rychetníková a Vladimíra Nepomucká

 

Kalendář akcí

Výuka plavání

Lagoon Letňany

Výuka plavání - třída Koťata. 

Výlet parníkem po Vltavě

Praha

Dopolední akce třídy Slůňata. Výletní projížďka parníkem po Vltavě.

Návštěva Hvězdárny Ďáblice

Hvězdárna Ďáblice

Akce třídy Motýlci. Prohlídka hvězdárny, promítání pohádky "Odkud svítí sluníčko".