Den lesů v Ďáblickém háji

18. září se žáci 3. – 5. tříd učili v Ďáblickém háji. Zajímavé vyučování pro ně připravili zaměstnanci Lesů hl. m. Prahy, ale i jejich zvířecí pomocníci a kamarádi.

Na šesti stanovištích jsme se dozvěděli o práci v lese od semenáčku po těžbu dřeva a o péči    o lesní zvěř.

Na prvním stanovišti nás čekalo první velké překvapení - živá klisnička Bobule, která přibližuje dřevo ve špatně přístupném terénu. Nám se moc líbila a my jí asi také, laškovala s námi. Dozvěděli jsme se, že je slezský norik a už víme, co je hot a co je čehý.

Stanoviště dřevorubec nás seznámilo s bezpečnostním oblečením od bot po helmu. Práce s pilou i s traktorem byla skvělá, ale i cena traktoru, která nás udivila - 2 000 000 Kč.

Myslivost – zde jsme dostali otázku: „Jaký je rozdíl mezi lesníkem a myslivcem?“ Teď už víme.  Těch otázek bylo více, nejvíc nás zaujal Herbert, výr ušatý a živý, pravda on si nás moc nevšímal.

Zajímavé bylo i stanoviště, kde jsme pozorovali různé škůdce lesů. Viděli jsme jejich larvy. Zde jsme rozpoznávali různá semena lesních stromů. Ale hlavně jsme zde přispěli k malému zalesnění Ďáblického háje.  Museli jsme vyhloubit jamku, zasadit malou lipku, zahrnout zeminou a pak opatrně udusat. Určitě se na ně přijdeme podívat a opět zalijeme.

Co se dá změřit u stromu: výška, obvod -  to jsme si vyzkoušeli různými pomůckami, staršími i moderními. Jen s přístrojem na měření průměru (nebozezem) jsme byli seznámeni.

Závěrem děkujeme za organizaci takového vyučování všem, kteří k tomu přispěli.

________________________________________________________

Vybráno ze slohových prací žáků 5.B a 5.C

Jana Rychetníková a Vladimíra Nepomucká

 

Kalendář akcí

Pizzerie - Motýlci

Pizzerie Krakov

Návštěva pizzerie, výroba pizzy. Návrat do MŠ na oběd.

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.