Adventní poznávací exkurze 9. tříd do Drážďan

Ve čtvrtek dne 7. 12. 2023 vyrazilo 37 žáků obou devátých tříd kolem půl osmé ráno do adventních Drážďan, hlavního města německé spolkové republiky Sasko. V doprovodu třídní učitelky 9.A Jitky Stoklasové, zástupce třídního učitele 9.B Tomáše Vorla a dvou němčinářů Simony Sedlářové a Martina Mošničky. Navíc se s námi vypravila i asistentka pedagoga Pavlína Novotná.

Kolem 10. hodiny jsme všichni vystoupili u slavné obrazárny Zwinger, kde začínala naše prohlídka města. Naštěstí už polevily mrazy, po sněhu v Drážďanech nebylo ani památky, nebe bylo sice zamračené a zpočátku i trochu mrholilo. Letos poprvé se nám podařilo poslechnout si porcelánovou zvonkohru na jednom z barokních paláců Zwingeru, což byl krásný zážitek. Poté jsme se vypravili podél rezidenčního zámku objevovat další umělecké skvosty Drážďan jako slavnou mozaiku průvodu všech saských knížat, vyrobenou z porcelánových dlaždic z Míšně. Objevili jsme několik kostelů a pokochali se výhledem na Labe a jeho slavné výletní parníky, které neodmyslitelně k Drážďanům patří. První větší zastávka následovala u kostela Frauenkirche na náměstí Neumarkt, kde si netrpělivci koupili pár pochutin na zdejším vánočním trhu. Postupně jsme došli až k slavnému vánočnímu trhu Striezelmarkt na náměstí Altmarkt odkud je to pouhých 18 minut cesty do německého muzea hygieny.

V muzeu hygieny jsme strávili dvě hodiny prohlížením exponátů. Žáci zde prozkoumávali ve stálé expozici ve druhém patře lidské tělo a vše kolem něj nejen pomocí klasických exponátů ale i četných mediálních a interaktivních stanovišť. V prvním patře jsme objevili velmi zajímavou výstavu o životě v horách státu Severní Korea. Prohlédli si videa a fotografie zdejší nádherné přírody a poslechli rozhovory s původními obyvateli.

Kolem 14. hodiny jsme se vydali opět směrem na náměstí Altmarkt, kde jsme se na vánočním trhu Striezelmarkt s žáky rozešli. Žáci měli dvě hodiny a půl možnost projít si sami historické centrum, vánoční trh a slavnou Prager Strasse s nákupními centry, kavárnami a malými obchůdky, občerstvit se a nakoupit si vánoční dárky.

V 16.45 hodin jsme se všichni sešli ve vstupní hale obchodního centra na Prager Strasse a ještě asi 15 minut cupitali k parkovišti nedaleko hlavního nádraží. Po 19. hodině jsme všichni dorazili autobusem společnosti Pragotour zpět před školu, odkud se všichni rozešli a pěšky nebo autobusem se vydali do svých domovů.

Simona Sedlářová, vyučující německého jazyka

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.