Pozvánka do Přerova nad Labem od 4.B

Cílem naší březnové výpravy byl Polabský skanzen v Přerově nad Labem. Skanzen je rozdělen na dvě části. V dolní části jsou v kolnách umístěny staré zemědělské nástroje, stroje, povozy, postroje používané v minulém i předminulém století. Někoho zaujala prohlídka pomůcek a náčiní spojených s praním prádla. Našli jsme zde chaloupky s vybavením pro ševce, krejčího, dozvěděli jsme se, co to byl výměnek a kdo ho obýval. U kováře jsme se dozvěděli cenu trhání zubu – 25 korun. Laciné, že? Některé chaloupky nám byly povědomé z pohádek, které zde byly filmovány. Horní část jsme prošli s příjemnou paní průvodkyní. V každém obydlí nás seznámila s nějakou zajímavostí ze života našich předků. Zaujalo nás, že chaloupky mají tak nízko stropy. Odpověď: naši předci byli menšího vzrůstu než my. Objekty jsou vyzdobeny k Velikonocům. Seznámili jsme se, co k nim patří - beránek, mazance, jidáše, různé typy kraslic, pomlázky, kočičky, setkání s rodinou. Padaly i otázky na naši pozornost. Zlatým hřebem byla asi škola. Lavice, kde sedělo až šest žáků, typy trestání (od ukazovátkem přes prsty, rákoskou na zadeček, až po oslovskou lavici). Dále byla zajímavá informace o docházce, děti chodily do školy jen v zimě, proč? V létě musely pomáhat rodičům s pracemi na polích, loukách i s domácími zvířaty. Školní docházka končila dvanácti lety. I vybavení školy bylo jiné, než máme dnes, proto jsme jim ani nezáviděli. Domů jsme se vrátili s novými poznatky i dojmy. Možná by se i Vám líbila návštěva polabského skanzenu, který jsme Vám přiblížili.

Ze slohových prací Pozvánka žáků 4.B sestavila Vladimíra Nepomucká, třídní učitelka. Autorkou fotografií je žákyně 4.B Gábinka Kostlivá

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.