Vánoční exkurze tříd 3.B a 4.C – Příbram, Písek

Ve středu 11. 12. se žáci 3.B a 4.C společně vydali na vánoční exkurzi do Příbrami a Písku. První zastávka byla v Hornickém muzeu Příbram, kde žáci navštívili tradiční vánoční výstavu historických i současných betlémů z příbramského hornického regionu. V Písku se žáci prošli po nejstarším kamenném mostě v Česku a pokračovali do Prácheňského muzea. Zde je čekalo povídání o vánočních zvycích a tradicích v expozici píseckého venkova a ve vánoční dílničce si vyrobili svíčky z včelích plátů.

 

Ze slohových prací žáků 3.B a 4.C:

 

Když jsme jeli do Příbrami, cesta mi přišla krátká. Byli jsme se tam podívat na výstavu betlémů. Pak jsme jeli do Písku, kde jsme si vyráběli svíčky z medového vosku. Moc mě to bavilo. Pak nám povídal jeden pán, jak vypadal život před 200 lety. Pak nám řekl, že se máme jít podívat na ryby. Byl tam třeba kapr obecný nebo okoun a těhotná sumice. Nakoupili jsme si i suvenýry a horkou čokoládu. Byl tam ještě Strom hrdina a kamenný most.

Martin Kittnar

 

Když jsme vyšli z autobusu, tak jsem se moc těšila na procházku s kamarádkami. Pak jsme viděli betlém a vedle něj byl i svítící zvon. Pak jsme se šli projít do budovy na výstavu betlémů. Koupili jsme si suvenýry. Když to skončilo, tak jsme čekali na autobus, se kterým jsme jeli do Písku. Vyšli jsme ven a pak jsme šli na Jelení most, vedle něj byl Strom hrdina. Pak jsme šli do muzea, tam jsme si vyrobili svíčky a koupili další suvenýry. Potom jsme se šli kouknout na ryby, byla tam i kostra. Potom jsme se šli podívat na to, jak se dřív žilo. Když to skončilo, tak jsme šli na autobus, jeli jsme domů. Cesta trvala asi dvě a půl hodiny.

Eliška Stoklasová

 

V Příbrami se mi líbily betlémy,  viděl jsem ze dřeva zvířata, domy a chlév. V Písku se mi líbilo, byly tam živé ryby, vyráběli jsme si svíčky a říkali jsme si, jaký byl život dřív. Viděli jsme další betlém, byl tam Strom hrdina, který přežil potopu, proto se tak jmenuje. 

Lukáš Altrichter

 

V Příbrami se mi líbilo, že tam měli různé druhy betlémů. Byl také dobrý úkol, jak jsme měli

 v betlémech počítat zvířata. V Písku se mi líbil kamenný most. Exkurze se mi líbila.

Olivie Holubcová

 

Byli jsme v Písku a v Příbrami. V Písku se mi líbil strom hrdina a most přes řeku Otavu, který se podobá Karlovu mostu. Moc se mi to líbilo.

Šimon Hruška

 

Na exkurzi se mi líbila výstava betlémů v Příbrami a v Písku hýbající betlém. Líbil se mi strom hrdina a kamenný most, a když jsme vyráběli svíčky.

Adam Kostěnec

 

Celodenní exkurze byla zábavná a poučná, rád bych jel znovu. Viděl jsem hodně betlémů, například papírový, keramický, dřevěný, dokonce i pohyblivý. Viděl jsem kamenný most, který je starší než Karlův most.

Matěj Šolta

 

Sestavili Mgr. Josef Hrubý, Jana Rychetníková

 

 

Kalendář akcí