Nové Město pod Smrkem – 2. třídy

Když se učitelky druhých ročníků rozhodovaly o lokalitě pro výjezd do přírody, zvolily severozápadní výběžek ČR. Byla to dobrá volba. Bývalé Sudety jsou neobyčejně malebné. I historie ubytovacího zařízení JCamp je pestrá. Původně to byl výcvikový tábor pro Hitlerjugend, pak tábor pro vězně určené k přesunu do Polska, po válce sběrný tábor pro místní Němce, kteří čekali na odsun do Německa, potom letní tábor pro děti kladenských Poldováků.

Děti spaly v chatkách a snažily se o nejlepší umístění v úklidu pokoje. Stravovaly se v jídelně areálu a místní kuchařky je skutečně rozmazlily výtečným jídlem i velkými porcemi. Švédský stůl na snídani jim připomněl jejich zahraniční dovolené.

Program našeho pobytu byl turistický, sportovní, taneční i vlastivědný. Všichni vystoupali na Smrk, nejvyšší horu Jizerských hor. Odměnou za namáhavý výstup byl pohled do kraje z nové rozhledny.

Děti ochutnaly z pramenu železitou vodu Novoměstské kyselky. Na malé ekofarmě si pohladily koně, zazpívaly si za doprovodu kytary u táboráku, utrácely peníze v informačním stánku a v cukrárně na náměstí. V odpoledních hodinách procvičovaly s instruktory postřeh, ohebnost, důvtip. Pro některé byla absolutním vrcholem pobytu večerní diskotéka. I ti největší introverti se divoce roztančili.

Až na pár drobných vzlyků během první noci si všechny děti vedly statečně a věřím, že se jim společný pobyt líbil.

Mgr. Magda Fuksíková, tř. uč. II.B

Kalendář akcí