Exkurze 9. třídy v Osvětimi a Krakově

S naší devátou třídou jsme se vydali na dva dny do Polska. Ve středu 20. června jsme měli v 5:20 hodin sraz u školy a vstávat takhle brzo, abychom na místě byli včas, bylo vážně těžké. Ještě před nájezdem na dálnici D1 jsme se stavili v Průhonicích pro druhou školu. Cestou jsme se zastavili v McDonaldu na snídani a na odpočívadle v Polsku, kde nám již nikdo česky nerozuměl. Po příjezdu do polské Osvětimi (Auschwitz) jsme všichni opustili autobus a došli jsme k hlavní bráně Auschwitz – Birkenau a po pár minutách nás přivítala milá česky mluvící Polka, která nás provázela jak Osvětimí I (původním koncentračním táborem),  tak i Osvětimí - Březinkou.

Celý tento zážitek byl velice emotivní a myslím, že jsme si všichni uvědomili, co se zde stalo a že všichni ti nevinní lidé tam neskutečně trpěli a snášeli veliký nátlak ze strany nacistů. Po ukončení prohlídky nás autobus zavezl do nedalekého Krakova. Ubytovali jsme se v hostelu Yellow a šli na krátkou procházku nočního Krakova.

Druhý den jsme posnídali a vydali se na prohlídku historického centra Krakova. Viděli jsme mnoho památek, například Brana Floriańska, Bazilika Mariacka, Zamek Królewski na Wawelu a mnoho dalších. Na procházku jsme měli to nejlepší počasí. Cesta zpátky uběhla rychle a domů jsme dorazili 21. června ve večerních hodinách.

Celou exkurzi jsme si užili a určitě doporučuji navštívit jak Osvětim, tak i krásný Krakov.

Milan Mužátko, 9. třída

Kalendář akcí

Pizzerie - Motýlci

Pizzerie Krakov

Návštěva pizzerie, výroba pizzy. Návrat do MŠ na oběd.

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.