Exkurze 7. tříd do Tábora

Dne 10. 3. 2020 se třídy 7.A a 7.B v doprovodu tří pánů učitelů a jedné paní učitelky vydaly na dějepisnou exkurzi. Exkurze směřovala do Husitského muzea a podzemí v Táboře.
Po zhruba dvouhodinové cestě zastavil náš autobus na parkovišti v Táboře. Od autobusu jsme se vydali kolem vodní nádrže Jordán. Jordán je nejstarší přehradní nádrží v České republice. Poté jsme došli na Žižkovo náměstí, kde se nám vyobrazil krásný pohled. Viděli jsme zde kostel Proměnění Páně na hoře Tábor, sochu Jana Žižky, domy, na kterých byly namalované kalichy - tedy znak husitů. Kalich neměli jen na domech, ale mají tento znak na lampách, na zábradlí, na odpadkových koších a kalich s hostií mají vskutku i na praporu města. Pan učitel nám ukazoval i zvláštní hodiny na radnici města. Ty nemají normální ciferník, tedy dvanáctihodinový formát, ale mají 24hodinový. To je opravdu velmi zvláštní.
Úderem 10. hodiny jsme se vydali do muzea. V muzeu jsme se rozdělili na dvě poloviny, jedna šla do středověkého podzemí a druhá se šla podívat na zhruba 10minutový film. Ještě před filmem si daná skupina povídala o husitství a po filmu si mohla vyzkoušet bojovat na středověkém husitském voze. 6 žáků šlo na vůz a 3 žáci byli bojovníci proti nim. Celá tato bitva proběhla bezpečně a za dozoru učitelů. Polovina žáků se po této krátké bitvě vydala do expozice muzea. Tam se rozdělila ještě na další dvě poloviny a žáci si zahráli na soud. Jedna skupina žalovala Jana Žižku a druhá ho obhajovala. Ta, která ho žalovala, hledala všechny špatné věci, co udělal, a ta, která ho obhajovala, hledala zase všechny dobré. Bylo to velmi zábavné. Poté se skupiny žáků prohodily. Ti žáci, kteří právě vyšli ze "soudní síně", se vydali na prohlídku středověkého podzemí a druhá skupina šla na film.
Po příjezdu do Prahy jsme se všichni ještě dívali na historický film v prostorách školy.
Děkujeme pánům učitelům a paní učitelce za krásnou exkurzi.

Daniel Krauz, žák 7.A

Kalendář akcí

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.