Černí koně v Ďáblicích - přednáška o handicapu

Dne 19. 4. 2018 jsme my žáci 6. ročníku a osmáci navštívili vyprávění pana Jiřího Bajera, který je členem sportovního spolku Černí koně a nemůže se bez vozíčku nebo bez použití berlí pohybovat.

Pan Bajer nám vyprávěl o životě lidí s tělesným handicapem a o jeho překonávání. Také nám představil speciální vozidlo – handbike. A co jsme si zapamatovali nejvíce? Povídal nám, že nejčastější nemoci jsou cukrovka, zlomenina a ochrnutí. Upozorňoval nás především na důležitost bezpečného chování v nejrůznějších situacích, také nám poradil, jak se chovat, když bychom chtěli nějakému handicapovanému člověku pomoct třeba na přechodu pro chodce.

Měli jsme rovněž prostor pro kladení otázek. Dozvěděli jsme se, že s handicapem se člověk může narodit, nebo se jím může stát po nějakém úrazu. On sám se tak narodil a musel podstoupit pět operací, aby mohl chodit alespoň o berlích. Dnes sportuje na vozidle handbike. Udivilo nás, že na tomto vozidle může vyvinout rychlost až 42 km/h. Varoval nás především před  skákáním do vody v místech, kde to neznáme. V závěru jsme si mohli vyzkoušet, jak je těžká manipulace s vozíčkem do schodů, techniku správné manipulace s vozíkem a také jsme si vyzkoušeli jízdu na handbiku.

Bylo to občas smutné povídání, ale pro nás zároveň velmi přínosné. Mohli jsme si uvědomit, jaké máme my zdraví lidé štěstí. Myslíme, že mluvíme za všechny, když řekneme, že obdivujeme vůli a dobrou mysl, s nimiž pan Bajer překonává různé obtíže, jež mu život přináší.

Anežka Jechová, Magdalena Farkašová (obě VI.A), Kristina Kratochvílová (VI.B) a Mgr. Tomáš Novotný

 

Kalendář akcí