Návštěva sokolníka ve školní družině: Přiblížení tajů divokého věta

Dne 25. dubna 2024 do naší školní družiny zavítali sokolníci, mistři v péči o dravé ptáky. S sebou přivedli své vzácné a fascinující společníky - dravce a sovy.

Pro děti to byla unikátní zkušenost. Mohly nahlédnout do světa divokých tvorů, kteří obývají naši planetu. Sokolníci nám představili škálu různých druhů těchto zvířat a vyprávěli nám o jejich životě, lovech a důležitosti, kterou mají ve volné přírodě. Děti měly možnost pozorovat tyto dravce a sovy zblízka, dokonce si vyzkoušely, jaké to je mít takového krásného ptáka na rukavici sokolníka.

Bylo ohromující sledovat tato zvířata ve volném letu, když se nám předváděla ve své plné kráse. Ale práce sokolníků není jen o diváckém zážitku. Jejich každodenní úsilí směřuje k záchraně dravců, k jejich péči a k neustálému výcviku.

Pan sokolník nám ukázal několik triků, jak využívá různá plyšová zvířátka při výcviku dravců. Tito ptáci se učí svému lovu pomocí simulací, kdy se snaží ukořistit tyto hračky svými silnými drápy. A to není všechno, každý správný sokolník musí umět svého dravce přivolat - často s pomocí lákavé dobroty na kožené rukavici a hlasitého zavolání jména.

Celá tato zkušenost nejen rozšířila naše znalosti o životech těchto ptačích majestátů, ale také nám ukázala důležitost péče o tato zvířata a ochranu jejich přirozeného prostředí. Děkujeme sokolníkům za nezapomenutelnou lekci o divočině a přírodě.

Lenka Kocáková, vychovatelka školní družiny 3. tříd

 

Kalendář akcí

Autodráha v MŠ

mateřská škola

Ve středu dopoledne budeme mít v mateřské škole postavenou autodráhu. Děti si mohou zajezdit a zazávodit. Vystřídají se všechny třídy.  

Jarní Akademie MŠ

Sál Obecního domu MČ Ďáblice

Srdečně zveme rodiče na vystoupení dětí z MŠ. 

Celodenní výlet Mirakulum

Mirakulum Milovice

Celodenní výlet tříd Ptáčci a Slůňata. Dopolední a odpolední svačiny s sebou, oběd je zajištěn na místě. Vstupné do parku je 299/osobu, cena za dopravu bude rozpočítána podle počtu zúčastněných dětí. 

Zdravě s Papájou

Třída Broučci

Třídní akce Broučků. Workshop Zdravě s Papájou - výroba waflí, ovocného sorbetu.